De vicepresident, Ronnie Brunswijk, onderkent dat de samenleving het moeilijk heeft, vooral nadat in de Nationale Assemblee een gewijzigde BTW door de hamer is gegaan. De samenleving gaat voor meer producten en diensten BTW moeten betalen.
“Het zijn pijnlijke maatregelen, maar deze moeten we nemen als we uit de economische situatie waarin we nu zijn moeten geraken”, zegt Brunswijk. De wetswijziging op BTW is eerder deze week goedgekeurd. Het parlement is akkoord gegaan met het wetsvoorstel om de heffingsgrondslag van BTW te verbreden. Deze heffingsgrondslag is van 30 procent naar 60 procent gebracht, dat wil zeggen dat nu op nog meer consumptiegoederen BTW betaald moet worden. Ook nutsvoorzieningen zoals stroom, water en gas geldt een BTW-tarief van 5 procent nu. Voorheen werd geen BTW geheven op deze nutsvoorzieningen. Voor brandstof zal de samenleving in plaats van 5 procent BTW nu 10 procent BTW moeten betalen, dit betekent dus dat brandstof weer zou stijgen.
Deze wetswijziging is niet zonder slag of stoot aangenomen. De oppositie was hier faliekant tegen, ook heeft de vakbeweging zich laten horen en zijn zij het niet eens met deze wetswijziging. De regering – in deze de minister van Financiën en Planning – heeft doen overkomen dat er overleg zou zijn gepleegd met de vakbeweging. Maar volgens Robby Berenstein, voorzitter van de vakbeweging C-47, is er geen overleg geweest.
Brunswijk geeft aan dat de regering geen keus had om de BTW wijzigingen door te voeren, omdat zij de doelen die waren vastgesteld niet konden behalen. De vp gaf aan dat het een van de acties is die de regering moest ondernemen, willen we de finale goedkeuring krijgen voor de in eind augustus bereikte Staff level akkoord. “We hadden toch ook SAP als aanpassingsprogramma, zo moeten we dit ook zien”, merkt Brunswijk op. Hij betreurt het feit dat deze harde maatregelen genomen moeten worden in tijden waar het niet gunstig komt. “Maar we hebben geen keus”, aldus Brunswijk.