“De meeste melkboeren geven het op en inmiddels zijn er heel wat melkkoeien al geslacht”, zegt Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkveeboeren (VSMB).
De voorzitter zegt dat de verhoging van de prijzen van brandstof en de nutsvoorzieningen heel hard is aangekomen bij de meeste melkboeren. “Veevoer en slijpmeel zijn nu wel wat goedkoper geworden, maar de prijzen van de andere inputs zijn hoger geworden, wat het heel moeilijk maakt voor de boeren.” Volgens hem gebruiken de melkboeren vriezers om de melk te bewaren en sommige gebruiken melkmachines om de koeien te melken, dus er wordt heel veel stroom verbruikt door de melkboeren.
Hij haalt ook aan dat de melkboeren elke dag moeten werken. “We moeten zeven dagen per week werken.” “Zelfs op de zondagen en feestdagen en de koeien moeten twee keer per dag gemolken worden.” “Het is voor de meeste boeren niet meer rendabel.” Blufpand merkt op dat de meeste boeren het nu opgeven en hun melkkoeien slachten of deze verkopen.
De mensen van de andere sectoren mogen, als gevolg van de prijsstijgingen van de verschillende soorten middelen of diensten, de prijzen van hun goederen verhogen, maar de prijs van melk mag niet verhoogd worden door de melkboeren. “Als de melkboeren een verhoging willen, dan zal er eerst gesproken worden met LVV, waarbij Melkcentrale ook betrokken zal worden.” Volgens hem zal dit gesprek zeker enkele maanden duren, maar intussen zullen dan de prijzen van alle inputs weer omhoog zijn gegaan. “Daarom geven veel boeren het nu op.”