Missie volbracht!, bleek het een week geleden voor Janiek Pomba. De atleet uit Brokopondo had zijn zinnen gezet op het aanscherpen van het Surinaams marathonrecord en slaagde daar tijdens de NN Marathon Rotterdam in. Nauwelijks bekomen van de 42 kilometer hardloopwedstrijd in de Nederlandse havenstad, heeft hij de volgende mijlpaal in zijn carrière al in het vizier: meedoen aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Nadat Pomba het marathonrecord terugbracht van 2:39.11 minuten (Radjinder Patan, 2005) naar 2:31:44 minuten, kondigde hij meteen aan het voorlopig voor gezien te houden wat deze afstand betreft. Hoewel zijn meest indrukwekkende prestatie tot nog toe het verbreken van het marathonrecord is, is hij van huis uit middenafstandsloper.
Pomba is de afgelopen jaren in Suriname praktisch onverslaanbaar op de vijf en tien kilometer. Drie weken voor hij naar Nederland vertrok, won hij nog de Bigi Broki Waka voor de tweede opeenvolgende keer. Na de geslaagde marathonmissie in Rotterdam gaat hij terug naar zijn onderdelen. “Ik denk dat ik over zes tot tien jaar weer een marathon ga lopen, maar voorlopig niet. Een Marathon is eigenlijk ook niet zozeer voor jonge atleten. Mijn focus gaat nu dus terug naar de vijf en tien kilometer.
Olympische droom
Pomba droomt van de Olympische Spelen. Hij heeft zelfs al een naam bedacht voor het traject richting dat toernooi en wel ‘Road 2 Paris’. Op zijn WhatsApp heeft de hardloper als profielfoto zijn idool Mo Farah, de Britse atleet van Somalische komaf die vier keer Olympisch kampioen werd. Hij won op zowel de Spelen van 2012 in Londen als die van 2016 in Rio de Janeiro de dubbel op de 5000 en 10000 meter. Pomba laat zich op zijn missie naar de Spelen, daardoor inspireren. “Met hard trainen, de juiste wedstrijden lopen en de juiste training volgen, kan ik ook deze missie voltooien.”
De atleet beseft dat het een gezamenlijke inspanning van hem, de overheid, het bedrijfsleven en de gemeenschap zal vergen om zijn droom waar te maken. Zo ging het min of meer ook met de Rotterdam Marathon. Dankzij een inzamelingsactie vanuit de Surinaamse endurance sportgemeenschap door Suriname Frontrunners, Tigri Endurance Sports Club en Amusukang kon hij naar Nederland afreizen. Er werd geld ingezameld voor onder andere zijn ticket, verblijf en ook kleding en schoeisel.
Pomba had ook marathons uit de regio kunnen kiezen om het record te verbreken, maar die kunnen niet tippen aan het tempo en de omstandigheden van marathons in Europa, met name de NN Marathon Rotterdam. Die wordt wereldwijd aangemerkt als één van de snelste marathons ter wereld, waar de beste atleten van Europa en de rest van de wereld aan deelnemen. Door zich aan hen op te trekken lukte het Pomba het Surinaams record met meer dan zeven minuten bij te stellen. Om diezelfde reden is meedoen aan vijf- en tien kilometerwedstrijden in het buitenland ook onderdeel van het plan van Pomba, om op de Spelen in Parijs te komen.
“In Suriname hebben we geen goede atletiekbaan. Mijn 5K-personal best op de grasbaan in Suriname is 17:17 minuten, maar op een kunststofbaan zou ik nu al minimaal 15 minuten moeten lopen.” De kwalificatielimieten bij de afgelopen Spelen in Tokio waren 13:13.50 om 27:28 minuten voor respectievelijk de 5000 en 10000 meter.
Internationale meetmomenten
Als de financiële ondersteuning er is kan Pomba de komende jaren vaker meedoen aan meetmomenten in het buitenland om zijn personal best op beide afstanden omlaag te brengen en zodoende kwalificatie voor de Spelen af te dwingen.
Voorzitter Dennis MacDonald van de Surinaamse Atletiekbond (SAB) beseft dat het allemaal niet van een leien dak zal gaan, maar gelooft dat Pomba het in zich heeft de eerste Surinaamse olympiër ooit op de 5000 of 10.000 meter te worden. “Het wordt een intensief traject richting de Spelen, vooral voor deze afstanden. Voor de vijf en tien kilometer gelden er stringente eisen. Je moet je kwalificeren”, zegt MacDonald die ook in het bestuur van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) zit. “We moeten even kijken wat de kwalificatielimieten zijn voor de komende Spelen en dan zullen we als bond en aan de andere kant ook als Olympisch comité, de ondersteuning geven.”
MacDonald verwacht dat naar gelang Pomba zich de komende periode verder in de schijnwerpers plaatst, ook het bedrijfsleven zal inkomen. “We komen langzaamaan uit de Covid-pandemie, maar dan heb je nog de oorlog in Oekraïne die een negatieve invloed heeft op prijzen van allerhande zaken. We hopen desondanks dat het bedrijfsleven ook deze atleet wat ondersteuning zal geven.”
Traject uitstippelen
Er zijn nu nog geen gesprekken gevoerd, maar de SAB zal gauw samen met Pomba, die intussen terug is in Suriname, het traject richting Parijs uitstippelen. De tijd dringt, omdat de kwalificatiecyclus voor het toernooi van 2024 korter geworden is, vanwege de vorige Spelen die met een jaar waren uitgesteld. De cyclus van Parijs is pas dit jaar gestart, waardoor sporters over de gehele wereld ongeveer 2,5 jaar hebben om zich voor Parijs te kwalificeren.
MacDonald heeft wel al een beeld over hoe het traject van Pomba richting Frankrijk eruit moet zien. “Voordat je daar komt moet je proberen wat regionale events te doen. Ik denk aan regionale kampioenschappen en daarna kijken in hoeverre het lukt voor de wereldkampioenschappen.”
De SAB-voorzitter benadrukt dat het participeren in zulke wedstrijden de ervaring van Pomba ten goede zal komen, zodat hij dan ready is voor de Spelen, het grootste platform voor atleten over de gehele wereld. “Het is een ander milieu. Daar heb je de top van de wereld en dat is heel anders dan wanneer je een wedstrijdje hier of daar gaat doen. Je moet wennen aan het niveau, de omgeving, de druk enzovoorts en die ervaringen doe je het best op tijdens grote regionale en internationale wedstrijden.”
Het is in ieder geval geen onrealistische droom van Pomba om zich te kwalificeren voor de Spelen, benadrukt MacDonald. “Hij heeft een enorme drive en discipline. Dat hebben we gezien met het nationaal marathonrecord dat hij pas heeft verbroken. Maar hij is ook nog vrij jong. Ik zeg altijd aan atleten dat ze het doel nooit uit het oog moeten verliezen. Als het niet lukt bij de eerste Spelen waarop ze zich focussen, kan het altijd nog lukken voor de Spelen erna.”