Met veel enthousiaste starten op 1 november meer dan twintig vrouwen uit inheemse dorpen Cassipora, Pierrekondre-Kumbasi, Powaka en Redi Doti met een vijfdaagse workshop gericht op duurzaam toerisme.
De Stichting Jodensavanne organiseerde in samenwerking met de dorpshoofden, en ondersteund door het Canada Fund speciaal deze training om de rol van vrouwen in het lokale toerisme te versterken. “We willen dat deze vrouwen het erfgoed van Jodensavanne kennen en de aantrekkingskracht ervan benutten voor hun gemeenschappen”, zegt Harrold Sijlbing, coördinator van de workshop. “Zij zijn de drijvende kracht achter de ontwikkeling in hun gemeenschappen. Met de vaardigheden die ze hierop doen, kunnen ze nieuwe inkomstenbronnen creëren en bijdragen aan economische groei, welvaart en welzijn.”
Van 1 tot 5 november komen de participanten samen om niet alleen meer te leren over de geschiedenis en archeologie van Jodensavanne, dat sinds 24 september vorig jaar officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, maar ook om nieuwe kans en te ontwikkelen en inkomsten te genereren. Deze erkenning van Jodensavanne benadrukt de bijzondere historische waarde van de voormalige Joodse nederzetting en werkt stimulerend voor de verdere ontwikkeling van het toerisme in de regio Para-Oost.
Het programma omvat praktische vaardigheden zoals toeristische gidsen, catering en het maken van craft producten. Sijlbing, die bekend is met de geschiedenis van Jodensavanne en rondleidingen verzorgt, zal de gidsen training geven. De geograaf Stephen Fokké behandelt de archeologische aspecten van de site, Jenna Wijgaarde richt zich op het belang van hygiëne, terwijl Natasha Blank van het Suriname Hospitality Tourism and Training Centre (SHTTC)de catering training verzorgt. Claire Playfair, een nijverheidsdeskundige, brengt de vrouwen praktische vaardigheden voor het maken van kunstnijverheidsproducten bij.
Basis voor persoonlijke en rurale ontwikkeling
De workshop die veel belangstelling trok, is niet zomaar een training volgens Sijlbing. “We leggen hiermee een stevige basis waarop deze vrouwen kunnen voortbouwen, voor zichzelf en voor de verdere ontwikkeling van hun dorpen.” Hij wijst erop dat de betrokkenheid van de dorpen bij Jodensavanne altijd belangrijk is geweest, maar dat deze workshop de samenwerking verder versterkt. “Redi Doti is al mede-eigenaar van Jodensavanne. Met deze training breiden we de samenwerking uit naar de andere dorpen, zodat de vrouwen hun rijke cultuur kunnen delen met bezoekers en op een duurzame manier inkomsten kunnen genereren.”
Dit initiatief weerspiegelt de toewijding van Stichting Jodensavanne aan de economische en culturele groei van Para-Oost. De vrouwen bereiden zich voor om een actieve rol te spelen in de toeristische sector, waar traditie en vooruitgang hand in hand gaan. Ter herdenking van een jaar sinds de opname van Jodensavanne op de UNESCO Werelderfgoedlijst, werd op 24 september een tijdelijke plaquette geplaatst. De gerenoveerde bezoekersruimte is vernoemd naar de overleden kapitein Lesley Artist, een voorvechter van de samenwerking tussen Redi Doti en Stichting Jodensavanne.