Maandag gaat de tiende Su Aid-campagne van start, deze keer gericht op het inzamelen van fondsen voor de Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis.
De campagne, die loopt tot zondag 22 december, heeft als doel meer dan SRD 10 miljoen op te halen om noodzakelijke vernieuwingen en verbeteringen binnen de bloedbank te realiseren. Tijdens een persmoment in het gebouw van het Surinaamse Rode Kruis aan de Gravenberchstraat deden de organisatoren een oproep aan de samenleving om samen de benodigde fondsen te werven.
De bloedbank, opgericht in 1941 als de Bloedtransfusiedienst, is een van de grootste en meest bekende programma’s van het Surinaamse Rode Kruis. De organisatie speelt een cruciale rol in het waarborgen van de bloedvoorziening in Suriname en streeft ernaar om de veiligheid en beschikbaarheid van bloedproducten te garanderen.
Giwani Zeggen, voorzitter van de stichting Su Aid, gaf aan dat er op diverse manieren zal worden ingezameld. Een sms-campagne stelt Telesur-gebruikers in staat om het woord ‘anu’ te sms’en naar 1919 voor een donatie. Daarnaast wordt de bekende traveling box gedurende zeven weken op verschillende locaties geplaatst, worden lege cheques verstuurd naar Surinaamse bedrijven, en wordt er een inzamelactie gehouden tijdens de traditionele burger- en cocktailmiddag in het Rumhuis.
De Nationale Bloedbank verkeert echter in een kritieke situatie, legt directeur Glenn Wijngaarde uit. “De meeste van onze apparaten zijn inmiddels ouder dan tien jaar en functioneren niet meer optimaal. Om de veiligheid van de bloedvoorziening te kunnen blijven garanderen, hebben we dringend nieuwe bloedcentrifuges, analyse-apparatuur, bloedtesters en speciale koelfaciliteiten, zoals een plasmavriezer, nodig”, aldus Wijngaarde. Hij benadrukte dat deze apparatuur niet alleen duur is, maar ook moeilijk te verkrijgen. “Toch zijn deze investeringen onmisbaar om ons werk op een veilige manier te kunnen voortzetten.”
Radio10 zal een speciaal programma lanceren dat luisteraars informeert over de realiteit bij de bloedbank en hen confronteert met de noodzaak van donaties. Door deze bewustwordingscampagne hoopt Su Aid dat de gemeenschap zich nog meer betrokken voelt bij de bloedbank en bereid is om te doneren.
Ruim 10 dagen geleden sloeg de bloedbank alarm. De Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis (SRK) staat, na 84 jaar als betrouwbare leverancier van levensreddende bloedproducten, voor een kritieke uitdaging. Door onbetaalde schulden aan leveranciers en achterstallige betalingen vanuit de ziekenhuizen dreigt de dienstverlening in gevaar te komen. Daarnaast blijft de door de overheid beloofde financiële ondersteuning uit, wat de situatie verder verergert, zo meldde de enigste bloedbank van Suriname. De bloedbank is bij wet de enige erkende bloedvoorzieningsorganisatie in Suriname en is verantwoordelijk voor het leveren van veilig getest bloed en bloedproducten aan ziekenhuizen en zorginstellingen.