SAGK staat voor Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama, een organisatie die zich vanaf haar oprichting in 2017 inzet voor de wettelijke erkenning en integratie van de traditionele en natuurgeneeswijzen in de gezondheidssystemen van Suriname. Voor dat doel heeft SAGK in 2020 een conceptkaderwet complementaire en alternatieve geneeswijzen ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid en De Nationale Assemblée (DNA).
Omdat de regering en DNA weigerachtig blijven om de belangrijke wettelijke erkenning en integratie van de traditionele en natuurgeneeswijzen in de gezondheidssystemen te realiseren, is SAGK aanvullend in de praktijk bezig om de toegang tot de traditionele en natuurgeneeswijzen te vergroten door de kennis daarover te verhogen.
Deze maand benadrukt SAGK de dag van de traditionele medische systemen in Suriname op 10 november en de wereldherdenkingsdag voor verkeerslachtoffers op 17 november. Met het oog op de wereldherdenkingsdag voor verkeerslachtoffers brengt SAGK één van de bij haar geregistreerde traditionele en natuurgenezers voor het voetlicht.
Het gaat om de dresiman Ramon Awenkina. Hij is van Aucaanse afkomst en heeft 31 jaren ervaring in onder andere het behandelen en genezen van botbreuken. Via zijn behandelruimte te Uitkijk in het district Wanica verleent dresiman Ramon aan gemiddeld dertig personen per maand gezondheidszorgdiensten gebaseerd op de traditionele en natuurgeneeswijzen. Dresiman Ramon is ook buiten de Surinaamse grenzen bekend om zijn succesvolle botbreukenbehandeling, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten van America.
Onder de cliënten van dresiman Ramon die succesvol zijn geholpen aan hun botbreuken, zijn er ook slachtoffers van verkeersgerelateerde ongevallen: cliënten die rechtstreeks bij hem hebben aangeklopt, en zij die geen andere hulp dan amputatie konden vinden binnen de reguliere westerse gezondheidszorg. SAGK attendeert alle botbreuk-slachtoffers van verkeersongevallen erop dat de optie van traditionele en natuurgeneeswijzen voor botbreuken ook beproefd dient te worden alvorens zij het verregaande besluit van amputatie nemen of met dat voorstel instemmen.
Er zijn vele anekdotes van botbreukslachtoffers die door de reguliere (westerse) gezondheidszorg te horen hadden gekregen dat herstel van met name hun gebroken been niet meer mogelijk was, omdat het lichaam de ingebrachte pennen afstootte en/of er constant ontstekingen ontstonden, waardoor alleen de weg van amputatie van het been nog openstond. Een deel van deze groep botbreuk-patiënten die door de reguliere (westerse) gezondheidszorg was opgegeven, heeft behandeling gezocht bij de traditionele en natuurgenezers en heeft genezing gevonden, waardoor die patiënten vandaag de dag nog op hun beide benen kunnen staan, lopen, rennen en springen.
Het staat buiten kijf dat de traditionele en natuurgeneeswijzen voor botbreuken als zeer goed bekend staan vanwege hun succesverhalen. Het behoud van de ledematen, ook na het oplopen van botbreuken door een verkeersongeval, is belangrijk voor elk individu om optimaal te kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven.
Botbreukslachtoffers in het algemeen, en in het bijzonder slachtoffers van een verkeersongeval die onder behandeling van orthopeden zijn, wordt op het hart gedrukt om bij het uitblijven van herstel, de gang naar de traditionele en natuurgenezer van botbreuken bespreekbaar te maken met hun behandelend specialist. Maar ook specialisten worden opgeroepen om de optie van de traditionele en natuurgeneeswijzen niet te negeren en/of te verzwijgen, maar te bespreken met hun patiënten.
Zorgverleners binnen de reguliere gezondheidszorg hebben een doorverwijzingsplicht naar de traditionele en natuurgenezers, omdat de constitutie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorschrijft dat gezondheid een toestand is van volledig fysiek, mentaal en sociaal welbevinden en niet slechts de afwezigheid van ziekte of gebrek. Deze definitie van gezondheid vereist het vooropstellen van het volledig fysiek welbevinden van individuen. Ook van hen met onbehandelbare botbreuken. Daarbij zal het doorverwijzen naar de traditionele en natuurgenezer onder alle omstandigheden de voorkeur moeten genieten boven het amputeren. Amputeren zal altijd de allerlaatste optie moeten zijn.
Dresiman Ramon, die in dit artikel voor het voetlicht is gebracht, is online te vinden, evenals velen van zijn collega’s. Maar ook via SAGK kunnen contactgegevens van de bij de stichting geregistreerde traditionele en natuurgenezers worden verkregen.
Suriname is rijk aan traditionele en natuurgeneeswijzen voor de behandeling van vrijwel alle aandoeningen. De traditionele en natuurgeneeswijzen zijn geen taboe en/of zwarte magie zoals ons is ingeprent door de kolonisator die onbekend was met onze tradities, culturen en kennis van de natuur. De traditionele en natuurgeneeswijzen zijn onderdeel van ons. Koester ze en pas ze toe ten voordele van uw eigen algehele gezondheid.
Namens de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama (SAGK)
Mevrouw Claudetta Toney, voorzitter
Mevrouw Victorine Pinas, secretaris