De Stichting Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) en het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) organiseerden in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een seminar voor belangrijke spelers in de landbouwsector.
Het seminar, gehouden op maandag 11 november 2024, bood een platform om de resultaten en aanbevelingen van de landelijke trainingen van de afgelopen maanden te presenteren. De focus lag op het delen van kennis en het versterken van netwerken binnen de sector.
Soedeshchand Jairam, directeur van CELOS, legde uit dat het programma uit vier onderdelen bestond, met het seminar als afsluitend element. “Dit seminar maakt deel uit van een trainingsprogramma dat de afgelopen twee maanden landelijk werd uitgevoerd”, zei Jairam. Zowel boeren uit de kustvlakte als het binnenland namen deel. De vier kerncomponenten omvatten: trainingen voor kustboeren, trainingen voor binnenlandse boeren, een cursus over bodemgezondheid en de percepties van boeren, die tijdens het seminar werden besproken. Het doel was om bevindingen en ervaringen met alle betrokkenen en trainers te delen en verder te bespreken.
Als onderzoeksinstituut zet CELOS zich niet alleen in voor wetenschappelijk onderzoek in landbouw en bosbouw, maar biedt het ook training en voorlichting aan. Jairam benadrukte dat CELOS de afgelopen maanden een waardevol netwerk heeft opgebouwd, wat essentieel is voor duurzame communicatie binnen de sector. “De agrarische sector is dynamisch en risicovol, waardoor innovatie een cruciale rol speelt”, voegde hij eraan toe. Hij gaf aan dat de sector gebaat is bij investeringen die kunnen bijdragen aan productieverhoging. In totaal zijn er 40 trainingen per district gegeven, met deelname van 130 landbouwers, waarmee volgens Jairam de doelstellingen van het programma zijn gerealiseerd.
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) ondersteunt de activiteiten van CELOS en zet zich in om het agrarisch onderwijs te versterken. OWC-vertegenwoordiger Robby Holband zei dat het seminar waardevolle inzichten biedt in de benodigde stappen voor verdere ontwikkeling van de landbouwsector in Suriname. Volgens Holband is het belangrijk om agrarisch onderwijs aantrekkelijker te maken voor jongeren. Hij onderstreepte verder dat de samenwerking tussen CELOS, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en andere partners cruciaal is om boeren te ondersteunen. “Diversificatie van de Surinaamse economie is essentieel en de agrarische sector vormt een belangrijke pijler daarin”, merkte Holband op.