De wereldleidersactie-summit van de 29e jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties, COP29, is van start gegaan in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.
Dit hoogtepunt van de conferentie brengt staatshoofden, regeringsleiders en vertegenwoordigers uit de publieke en private sector samen om gezamenlijke oplossingen voor de wereldwijde klimaatcrisis te bespreken en te presenteren. Suriname wordt op deze summit vertegenwoordigd door president Chandrikapersad Santokhi, die op 12 november 2024 hartelijk werd verwelkomd door de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en VN-secretaris-generaal António Guterres.
President Santokhi zal de top op de eerste dag toespreken en Surinames unieke standpunten over klimaatverandering delen. Met zijn status als een van de slechts drie koolstof-negatieve landen wereldwijd, speelt Suriname een belangrijke rol in de internationale klimaatdiscussie. President Santokhi zal onder meer aandringen op concrete actieplannen voor het behoud van bossen en biodiversiteit, evenals maatregelen die een duurzame toekomst voor de komende generaties waarborgen. Hij benadrukt daarbij het belang van internationale samenwerking om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad Celsius.
De COP29-conferentie, die van 11 tot 22 november 2024 plaatsvindt, biedt een platform voor paneldiscussies, werksessies en debatten over cruciale onderwerpen als biodiversiteitsbehoud, de overgang naar schone energie en nieuwe vormen van klimaatfinanciering. Dit jaar staat COP29 in het teken van het versnellen van klimaatmaatregelen en het versterken van wereldwijde samenwerking, waarmee het een belangrijk moment markeert in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Suriname, als voorvechter van duurzame oplossingen en natuurbehoud, hoopt bij COP29 een duidelijk signaal af te geven en bij te dragen aan mondiale klimaatbeslissingen die de koers voor een veerkrachtige en ecologisch gebalanceerde toekomst helpen uitzetten.