Tijdens zijn toespraak op de World Leaders Action Summit van de VN-klimaatconferentie COP29 in Bakoe heeft president Chandrikapersad Santokhi een krachtige oproep gedaan aan ontwikkelde landen om hun verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen klimaatverandering.
Hij benadrukte dat ontwikkelingslanden, die vaak het zwaarst worden getroffen, maar het minst verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen, dringend ondersteuning nodig hebben. “Ontwikkelde landen moeten nu handelen om de veerkracht en transitie van ontwikkelingslanden te ondersteunen. Onmiddellijke actie is vereist om de bestaande klimaatonrechtvaardigheid te corrigeren,” aldus Santokhi.
Santokhi’s toespraak markeerde het hoofdonderdeel van de COP29-conferentie, die dit jaar in de Azerbeidzjaanse hoofdstad wordt gehouden. De summit verenigt staatshoofden, regeringsleiders, en vertegenwoordigers van publieke en private sectoren wereldwijd in hun zoektocht naar duurzame en concrete oplossingen voor de klimaatcrisis.
In zijn toespraak gaf president Santokhi aan dat Suriname zich inzet voor een duurzame Groene Ontwikkelingsstrategie. “Mijn land zal bijdragen aan de groene transitie, zich aanpassen aan de gevolgen van het klimaat en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen nastreven, waarbij niemand achterblijft,” benadrukte hij. Santokhi verklaarde dat Suriname, na de goedkeuring van een definitieve investeringsbeslissing (FID), een gebalanceerde ontwikkeling van de olie- en gassector zal integreren in zijn groene strategie. Verder benadrukte hij Suriname’s leidende rol in milieuverantwoordelijkheid, als het eerste land dat de zogenoemde Internationally Transferred Mitigation Outcomes (ITMO’s) heeft ontwikkeld, die bijdragen aan de wereldwijde klimaatdoelen.
President Santokhi sloot af met een oproep voor de oprichting van een functioneel en effectief schadefonds voor ontwikkelingslanden die kampen met de ernstige gevolgen van klimaatverandering. “Het is tijd voor gedurfde actie om ontwikkelingslanden te ondersteunen en de urgente dreiging van klimaatverandering effectief aan te pakken”, aldus de president.
Met zijn toespraak bevestigde Santokhi Suriname’s vastberaden inzet voor klimaatrechtvaardigheid en zijn streven naar wereldwijde samenwerking om de lasten van klimaatverandering eerlijk te verdelen en de noodzakelijke ondersteuning aan kwetsbare landen te realiseren.