De tweedaagse workshop ‘Srefidensi in beeld,’ georganiseerd door het Nationaal Archief Suriname (NAS), het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum (BG) en de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO), is op 5 november succesvol afgerond.
In het NAS-gebouw kregen deelnemers op 28 en 29 oktober de kans om onder begeleiding van mediadeskundigen en archiefexperts de Surinaamse cultuur en geschiedenis te verkennen en deze in beeld te brengen.
Tijdens de workshop, geleid door Erik Lucassen van Beeld en Geluid en mediacoach Sharma Chin A Foeng, werden deelnemers getraind in vaardigheden zoals videoarchiefonderzoek, tekstschrijven en het samenstellen van complete videoproducties.
Ondersteuning kwam ook van praktijkdocenten van de opleiding Journalistiek & Communicatie, waaronder Indra Dwarkasing, Harvey Panka en Clayton Hiwat. Deelnemers werkten in teams aan verschillende thema’s, zoals de impact van Srefidensi op onderwijs, kunst en cultuur, economie, ontwikkeling en politiek. Ieder team creëerde een kort video-item dat op creatieve wijze de betekenis van onafhankelijkheid voor Suriname vastlegde.
De producties varieerden van nieuwsitems tot korte informatieve video’s, en maakten gebruik van diverse technieken zoals muziek, interviews, voice-overs en stand-uppers. Op 5 november werd de workshop feestelijk afgesloten met een presentatie van de video’s en de uitreiking van certificaten aan de deelnemers. De uiteindelijke producties worden na enkele technische aanpassingen verwacht te worden uitgezonden via Surinaamse televisiestations.
‘Srefidensi in beeld’ staat symbool voor de vruchtbare samenwerking tussen het NAS en externe partners, waaronder Beeld en Geluid en AHKCO. Het project bood een waardevol platform waar deelnemers niet alleen hun mediavaardigheden konden versterken, maar ook hun band met het Surinaamse erfgoed verder konden verdiepen.