Jason Z. en Praweshkoemar J. staan terecht voor het bezit en de uitvoer, althans poging tot uitvoer, van 33 gram cocaïne. De twee vrienden boden op verzoek van de nu spoorloze ‘Don’ een partij groenten ter verzending naar het buitenland aan, waarin de drugs later werd ontdekt. Advocaat Irwin Kanhai omschreef de jonge verdachten donderdag tijdens de zitting als twee onwetende ‘kleine jongens’ die kennelijk zijn misbruikt door degene die de drugs verstrekte.
Jason Z. verklaarde tijdens de zitting dat hij en zijn vriend Praweshkoemar J. op een ochtend in juni in Paramaribo Zuid “aan het chillen” waren in hun woonwijk, toen Don arriveerde. Don, die Jason al enkele maanden in de buurt zag, riep hem bij zich en vroeg om een zak groenten op de post te doen, omdat hij zijn identiteitskaart niet bij zich had. Jason, die eveneens geen identiteitskaart bij zich had, vroeg Praweshkoemar om hulp.
Praweshkoemar stemde direct in om zijn vriend te helpen, en samen gingen zij naar een verzendbureau. Daar bood Praweshkoemar de groenten aan, waarna een medewerker van het postbedrijf alle groenten uit de zak haalde en ze in een doos verpakte.Jason gaf Praweshkoemar een briefje dat hij van Don had ontvangen, met daarop de naam en het adres van de ontvanger.
De verzendkosten werden betaald met geld dat zij van Don hadden ontvangen; in totaal kregen zij SRD 3.000, waarvan zij SRD 2.000 mochten houden. Hiermee kochten ze bier. De verdachten gaven aan dat ze dit niet als betaling zagen; Jason beschouwde het als een vriendendienst aan Don, en Praweshkoemar handelde uit loyaliteit aan Jason.
Na hun arrestatie probeerden de mannen naar eigen zeggen de politie te helpen om Don op te sporen. Jason gaf een beschrijving van Don, evenals informatie over een carwash waar hij vaak kwam, vrienden bij wie hij langs ging, en een beschrijving van zijn voertuig, een blauwe Toyota Vitz. Hij herinnerde zich de letters van het kenteken, maar niet de cijfers. Jason Z. leidde de politie zelfs naar locaties waar Don zich vaak ophield. Hij kende zijn volledige naam en adres niet. Een buurtbewoner bevestigde de beschrijving van Don en zijn auto, en noemde hem een Afro-Surinaamse man met 0-benen.
Irwin Kanhai, de raadsman van Jason Z., bekritiseerde het feit dat de politie deze informatie niet in het dossier heeft opgenomen. Kanhai verwijt de politie onvoldoende te hebben geprobeerd om Don op te sporen, terwijl het volgens hem eenvoudig is om via de afdeling nummerbewijzen de eigenaar van de auto te achterhalen. De raadsman vroeg de rechter om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Ook Aarti Radja, raadsvrouw van Praweshkoemar J., verzocht om de vrijheidsbeneming van haar cliënt op te heffen.
De Officier van Justitie maakte bezwaar tegen deze verzoeken, met de argumentatie dat de methoden van drugssmokkel naar het buitenland bekend zijn en dat de verdachten zich niet kunnen beroepen op onwetendheid. Beide advocaten gaven verder aan dat zij verontrust zijn over het ontbreken van het scheikundig rapport.
De verdediging is van mening dat het Openbaar Ministerie zijn bewijsstukken op orde moet hebben voordat iemand gedagvaard wordt. De rechter kende het verzoek van de vervolging toe om extra tijd, zodat het scheikundig rapport afgerond kan worden. De zaak is verdaagd tot eind deze maand voor verdere behandeling.