Suriname staat aan de vooravond van een reeks onderwijskundige hervormingen die de economische ontwikkeling van het land moeten ondersteunen.
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft in reactie op de vraag van het bedrijfsleven vier grote projecten gelanceerd om het beroepsonderwijs beter af te stemmen op de behoeften van de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen werden op donderdag 14 november aangekondigd tijdens de startbijeenkomst van het project ‘Imago- & Kwaliteitsverbetering Beroepsonderwijs I’.
De projecten richten zich op het ontwikkelen van een vernieuwd curriculum dat aansluit op de wensen van het Surinaamse bedrijfsleven, het implementeren van een ondersteunend zorgsysteem voor studenten, het verbeteren van het imago van het beroepsonderwijs en een brede transitie om het vakonderwijs toekomstbestendig te maken. “Wij gaan spannende en uitdagende tijden tegemoet”, verklaarde Robby Holband, directeur Beroepsonderwijs, die zich gesteund weet door minister Henry Ori van Onderwijs. Volgens de minister is modern en relevant beroepsonderwijs essentieel voor de economische groei van Suriname.
Ambitieuze Doelen en Samenwerking met Bedrijfsleven
Minister Ori benadrukte de urgentie van de veranderingen en de noodzaak om het beroepsonderwijs actief te betrekken bij de economische ontwikkelingen. “Het onderwijs is onderdeel van de economische activiteiten en we moeten daar snel op inspelen”, aldus Ori. De minister onderstreepte ook het belang van investeringen in het beroepsonderwijs en kondigde plannen aan voor een visienota die met het bedrijfsleven zal worden gedeeld, met doelen op korte, middellange en lange termijn.
Uit onderzoeken, waaronder een studie in opdracht van Staatsolie, blijkt dat het huidige curriculum verouderd is. Daarnaast constateerde ROC Noord-Holland dat slechts 25 procent van het beroepsonderwijs in Suriname praktijkgericht is, terwijl 75 procent uit theorie bestaat. Dit onevenwicht zorgt ervoor dat afgestudeerden niet altijd voldoen aan de verwachtingen van de arbeidsmarkt. Directeur Holband gaf aan dat deze projecten de basis moeten leggen voor structurele verbeteringen.
Bedrijfsleven Ondersteunt Hervormingen
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) toonde zich positief over de initiatieven van minOWC. Kamlesh Ganesh, vertegenwoordiger van de VSB, benadrukte het belang van beroepsonderwijs voor de economische groei van Suriname. “Beroepsonderwijs ligt aan de basis van een sterke economie waarin individuen niet alleen bijdragen aan de welvaart, maar ook hun eigen potentieel optimaal kunnen benutten,” zei Ganesh. De VSB zet zich in voor een toekomstbestendig onderwijsstelsel dat niet alleen inspeelt op de huidige behoeften van de arbeidsmarkt, maar ook op lange termijn aansluit bij de economische ambities van het land.
Met deze nieuwe initiatieven hoopt het ministerie van Onderwijs een fundamentele rol te spelen in de voorbereiding van studenten op de arbeidsmarkt, zodat zij met de juiste kennis en vaardigheden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.