Rodney M., een van de zes verdachten in de Pikin Saron-zaak, heeft geweigerd een doktersafspraak bij te wonen, omdat hij door de agent begeleid zou worden die hem op 2 mei 2023 bij zijn arrestatie neerschoot. Dit kwam vrijdag naar voren tijdens de zitting in de strafzaak die inmiddels langer dan een jaar duurt.
Rodney M. moest begin november naar de fysiotherapeut voor behandeling van een blessure die hij heeft overhouden aan een schotverwonding die hij opliep tijdens zijn arrestatie. Toen hij echter werd opgehaald, herkende hij de begeleidende agent als dezelfde politieman die hem destijds had neergeschoten. Dit wekte bij hem grote angst. “Ik was bang dat hij me zou vermoorden”, verklaarde Rodney M. tegenover zijn advocaat, mr. Milton Castelen. Daarom verliet hij volgens de verdediging de inrichting niet met deze agent, die in gezelschap was van twee ondergeschikten.
Klachten over tijdstip en begeleiding
De verdachte en zijn advocaat beklaagden zich over het feit dat de agent hem pas ‘s avonds kwam ophalen. “Het is buitengewoon dat een arrestant op dit late uur door de politie wordt begeleid naar de dokter”, stelde mr. Castelen. Het incident kwam ter sprake toen de rechter vroeg waarom de fysiotherapie nog niet had plaatsgevonden.
Het Openbaar Ministerie (OM) meldde dat Rodney M. had geweigerd mee te gaan, maar liet de specifieke omstandigheden van de weigering weg in zijn rapportage. Volgens de aanklager had het OM juist alle moeite gedaan om de behandeling te faciliteren. Fysiotherapeuten accepteren vaak geen patiënten met de medische verzekering van arrestanten, waardoor contante betaling noodzakelijk was. Het OM regelde een afspraak, maar vanwege beschikbaarheid vond deze pas na 19:00 uur plaats.
Beschuldigingen tegen het OM
De verdediging beschuldigde het OM van onzorgvuldigheid en misleiding. Mr. Castelen verklaarde dat Rodney M.’s angst voor de agent gegrond was, aangezien deze tijdens een eerdere descente in Pikin Saron had gezegd dat hij de verdachte de dood toewenste. De advocaat bekritiseerde het OM voor het ontbreken van deze cruciale context in de rapportage.
“Mijn client heeft de zorg dus niet geweigerd zoals de officier van justitie u probeert te doen geloven. Mijn cliënt heeft uit vrees geweigerd om mee te gaan met die specifieke agent,” aldus de advocaat. Daarnaast hekelde Castelen het feit dat Rodney M. na anderhalf jaar nog steeds geen adequate medische behandeling had ontvangen. “De medische zorg van arrestanten en gedetineerden is de verantwoordelijkheid van de staat. Het is onvergeeflijk dat de verdediging herhaaldelijk moet aandringen om basiszorg geregeld te krijgen”, betoogde hij.
Afwikkelingsproces
Hoewel de rechter overwoog het incident rond de weigering nader te onderzoeken, verzochten de advocaten van de verdachten dit achterwege te laten om verdere vertraging van het proces te voorkomen. De verdediging drong erop aan om richting een vonnis te werken, omdat de verdachten al langer dan anderhalf jaar in onzekerheid verkeren.
Over de zaak De Pikin Saron-zaak draait om gewelddadigheden die op 2 mei 2023 plaats vonden in en rond het inheemse dorp Pikin Saron. Vijf van de zes verdachten – Rodney M., Martin M., Guilliano Z., Jonathan A. en Jozua H. – worden beschuldigd van 34 strafbare feiten, waaronder poging tot doodslag, vernieling, opzettelijke vrijheidsberoving en illegaal wapenbezit. Het OM heeft tegen elk van hen een gevangenisstraf van 15 jaar geëist.
De zesde verdachte, Mitchel B., wordt alleen beschuldigd van opruiing. Voor hem heeft het OM een strafvoorstel gedaan van anderhalf jaar, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Aangezien hij reeds vijf maanden in voorarrest heeft gezeten, is hij inmiddels op vrije voeten en hoeft hij niet terug de cel, indien de rechter hem conform het voorstel veroordeeld.
De volgende zitting staat gepland voor januari volgend jaar.