Verkiezingsorganen, waaronder het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Centraal Hoofdstembureau (CHS), hebben op 16 november 2024 een training gevolgd over genderinclusiviteit en internationaal protocol.
De sessie maakt deel uit van het project Women in Leadership and Democracy en werd verzorgd door deskundigen Sharda Ganga en Rose Ann Franklin.
Tijdens de training benadrukte Sharda Ganga het belang van gender en inclusie in verkiezingen. “Inclusieve verkiezingen betekenen dat alle stemgerechtigden, actief en passief, de kans krijgen deel te nemen aan het democratische proces,” aldus Ganga. Ze wees de verkiezingsautoriteiten op hun verantwoordelijkheid om dit te waarborgen.
Internationale Protocollen
Rose Ann Franklin belichtte nieuwe inzichten rond internationale protocollen, waaronder het in Nederland geïntroduceerde protocol ‘loyale tegenstand’. Ze waarschuwde voor risico’s bij het strikt opvolgen van hiërarchische instructies zonder ruimte voor eigen interpretatie. Franklin benadrukte dat het naleven van internationale protocollen essentieel is voor eerlijke en transparante verkiezingen, maar altijd binnen de kaders van nationale wetgeving zoals de Kiesregeling. “De aanpassing aan de nieuwe kiesregeling is cruciaal, aangezien verkiezingsautoriteiten lang volgens de oude regels hebben gewerkt,” zei Franklin. Ze onderstreepte ook het belang van duidelijke afspraken bij de toegang van verkiezingswaarnemers om een ordelijk proces te garanderen.
Reacties van Leiders
Samseerali Sheikh-Alibaks, voorzitter van het OKB, sprak zijn steun uit voor de toepassing van internationale protocollen als middel om het vertrouwen in het verkiezingsproces te versterken. Lilawati Punwasi-Raghoebier, voorzitter van het CHS, benadrukte de verantwoordelijkheid om alle groepen, inclusief minderheden, te betrekken bij het kiesproces. Shiefania Jahangier, hoofd van het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA), stelde dat het waarborgen van genderinclusiviteit essentieel is voor een correct verloop van de verkiezingen. Het BGA blijft toezien op het proces en zal waar nodig adviseren.
De training draagt bij aan een verdere professionalisering van de verkiezingsorganen in Suriname en versterkt het vertrouwen in eerlijke en inclusieve verkiezingen.