De aangepaste initiatiefwet Seksueel molest op de werkvloer zal binnenkort weer op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) staan. “De wet komt eraan. We zullen er alles aan doen dat deze wet spoedig op de agenda komt van de DNA. Voordat het parlement op reces gaat, moet de wet aangenomen zijn”, zegt commissievoorzitter Patricia Etnel.
De parlementariër van de Nationale Partij Suriname geeft aan dat de wet, als die aangenomen wordt in de DNA, meteen afgekondigd moet worden. “Pas dan zal de regering laten merken, dat zij de veiligheid van elke Surinamer als prioriteit stelt.”
Etnel geeft aan dat de behandeling van de eerste ronde van deze wet al afgesloten is en er moesten enkele aanpassingen aangebracht worden in de wet. Volgens haar was de wet in eerste instantie alleen geldig voor werknemers in de particuliere sector, maar de commissie heeft besloten om de publieke sector ook mee te nemen in deze wet. “Alle werknemers moeten zich beschermd voelen, daarom is er besloten om werknemers van de publieke sector ook mee te nemen in deze wet.”
De parlementariër geeft verder aan dat in de publieke sector de werkgevers onder andere de ministers en de president zijn. De president en ministers vallen onder een bijzondere wet, die politieke ambtsdragers beschermt, want dan is er toestemming nodig van het parlement om deze mensen te vervolgen als zij een crimineel feit hebben gedaan.
“Met al deze zaken moesten we rekening houden tijdens de aanpassing van de initiatiefwet Seksueel molest op de werkvloer, want we willen niet dat er hindernissen ontstaan, als een politieke ambtsdrager vervolgd moet worden voor zo een feit.”
Zij garandeert dat er een sterke wet ingediend zal worden, die geldig zal zijn voor werknemers in de particuliere en publieke sector. “Niet alleen de dames zullen beschermd worden met deze wet, maar ook de heren, want ook zij zijn onderhevig aan seksueel molest.”
Alle werknemers moeten zich beschermd voelen
Over de kwestie van de Hakrinbank NV, waar een aantal vrouwelijke werknemers recentelijk aangifte heeft gedaan tegen de directeur van de bank voor seksueel molest, wil de parlementariër niet veel kwijt. “Het recht moet uiteindelijk zegevieren en bij het OM eindigt de zaak niet. De zaak eindigt pas als de rechter een uitspraak doet en dan nog kan je in hoger beroep gaan, dus er is nog alle ruimte. Belangrijk is dat zulke zaken ook niet verjaren, dus je kan altijd de zaak oppakken.”