‘Suriname heeft een verdrag getekend ter bescherming van dieren, in deze de zeeschildpadden, zonder daarbij rekening te houden met mensen,’ aldus advocaat Irwin Kanhai in zijn pleidooi voor drie Inheemse mannen die terechtstaan voor het stropen van zeeschildpaddeneieren.
Hij vroeg de aandacht van het Openbaar Ministerie (OM) en kantonrechter Duncan Nanhoe voor de leefwijzen van Inheemsen zoals die zijn genoemd in het Kali’na en Lokono vonnis. De drie mannen komen uit het Inheems dorp Galibi (Marowijne), waar een populair legstrand van zeeschildpadden ligt. Het Openbaar Ministerie heeft op dinsdag 21 maart jongstleden voor elk van de mannen een gevangenisstraf van 1 jaar en geldboetes geëist.
Lesley (35), Samuel (31) en Jerry (44) werden op 17 februari dit jaar tijdens een patrouille op de Marowijnerivier betrapt met 14.000 krapé-eieren in hun boot. Het OM verwijt ze: de eieren, tegen de wet in, onder zich te hebben gehad; die te hebben vervoerd; die te hebben verhandeld of dat te hebben willen doen; die te hebben afgeleverd of zulks als intentie te hebben gehad. De mannen ontkennen de verwijten niet.
Ze vertelden aan de rechter de eieren te hebben geraapt met de bedoeling die te verkopen om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Twee van de mannen hebben tientallen nesten waarin tussen 100 en 200 eieren waren gelegd, leeggehaald. Het was de bedoeling ze voor SRD 4 per stuk te verkopen. Lesley is taxichauffeur en ging in op het voorstel van Samuel die visser is om deze handel te gaan doen. Samuel betrokken vervolgens zijn dorpsgenoot en collega-visser Jerry erbij. Hij zou SRD 5000 krijgen om de mannen en de vracht vanuit Galibi naar Albina over te brengen. Zover kwamen ze echter niet omdat de politie de lading onderschepte.
Op vragen van de rechter en het OM vertelden zij dat dagelijks heel veel mensen schildpaddeneieren rapen. De rechter vroeg ze op ze er niet bij hebben stilgestaan dat hun daad ertoe bijdraagt dat de populatie van deze dieren worden bedreigd. Hij wees ook erop dat veel buitenlandse toeristen afkomen op het tafereel waarbij duizenden zeeschildpadden tijdens het legseizoen naar Galibi komen om hun eieren op het strand te leggen. ‘Maar als de schildpadden er straks niet meer zijn, dan komende toeristen ook niet meer,’ aldus de rechter.
Volgens het OM is er bovendien genoeg voorlichting over het verbod op het rapen, verhandelen en nuttigen van deze eieren. De aanklager vindt dat ze een gepaste straf moeten krijgen. Naast de eis van 12 maanden celstraf voor elk van de mannen, heeft het OM ook gevorderd dat boetes moeten betalen van SRD 5000, SRD 10.000 en SRD 15.000.KALI’NA EN LOKONO VONNIS
Advocaat Kanhai heeft in zijn verweer aangevoerd dat het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens met en in het Kali’na en Lokono vonnis uitvoerig en nadrukkelijk heeft uitgelegd hoe de staat moet omgaan met de leefwijzen van Inheemsen. ‘We moeten ervoor waken dat we de Inheemsen hun bronnen van inkomen niet ontnemen of schaden’, aldus Kanhai.
Bovendien wordt er volgens hem ten onrechte een campagne wordt gevoerd dat de populatie van zeeschildpadden minder wordt vanwege het rapen van de eieren. Ten eerste blijven mensen rapen en verkopen, omdat de eieren zeer gewild zijn bij een groot deel van de gemeenschap, tot ver buiten de dorpen en vooral in Paramaribo. Het aantal dat wordt geraapt is volgens de verdediging niet van dien aard dat de populatie wordt bedreigd.
Kanhai vindt het spijtig dat de lokale autoriteiten dat blijft propageren zonder te onderzoeken en dus nooit heeft bewezen dat er minder van die dieren zijn en hoe dat komt. Geen enkele organisatie of instantie heeft ooit cijfers gepresenteerd waarmee wordt aangetoond dat en hoe het rapen van de eieren het aantal schildpadden terugbrengt. Hij wees erop dat het gros van de zeeschildpadden in aanloop op het legseizoen vanuit de omgeving van West-Afrika zwemmen naar Canada en andere plekken voordat ze naar Galibi koersen. Het nuttigen van het vlees van de zeeschildpad in West-Afrika zou eerder een bedreiging zijn voor de populatie.
Daarnaast zei Kanhai met stelligheid dat zeeschildpadden wel worden bedreigd door visnetten die niet voldoen aan de vastgestelde normen. Hij legde uit dat er per legseizoen circa 6 miljoen eieren worden gelegd en dat de 14.000 die zijn gevonden in de boot van Lesley, Samuel en Jerry daarbij niks voorstellen. Ervan overtuigd dat de schaal waarop de eieren in Suriname worden genuttigd geen invloed kan hebben op de populatie, stelde hij zelfs voor dat tijdens elk legseizoen 1 miljoen eieren worden vrijgegeven, en dat de staat overige 5 miljoen beschermt.
Kanhai zei tot slot dat de strafvoorstellen van het OM niet in balans zijn met wat ten laste is gelegd. Hij heeft de rechter ook gevraagd om niet mee te gaan met het voorstel van de aanklager om de boot en buitenboordmotor verbeurd te verklaren. Een verzoek tot opheffing van de hechtenis is door de rechter afgewezen, nadat de vervolging bezwaren had gemaakt. De mannen moeten tot 14 april aanstaande in hechtenis het vonnis afwachten.