De regering, met name de president van het land, heeft tot op heden nog niet gereageerd op de fraudezaak rond de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën & Planning. Bij dat schandaal is het mensen gelukt om ruim SRD 40.9 miljoen aan staatsgelden te verduisteren.
De reden waarom de president hierover nog stil is, moet volgens zijn woordvoerder, Alven Roosveld, gezocht worden in een basisuitgangspunt van de regering, die luidt dat de democratische beginselen heilig zijn en dat de regering zich niet zal bemoeien in lopende strafzaken.
Roosveld zegt het jammer te vinden dat een parlementariër (doelende op NDP-parlementariër Melvin Bouva….red) ‘iets heeft doen overbrengen alsof hij een nieuwigheid ontdekt heeft’. De woordvoerder vermoedt dat hiermee aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), nog meer schade is toegebracht.
Ondergedoken
De nieuwsdienst van Key News verneemt dat verdachten zijn ondergedoken sinds deze zaak aan het licht kwam in De Nationale Assemblee. Anderzijds zijn burgers Bouva juist dankbaar voor zijn onthulling, omdat zij stellen dat de samenleving dit anders nooit geweten had.
“De feitelijke verantwoordelijkheid van het totaal bestuur van het land, ligt bij de regering. Maar de rapportage over lopende strafzaken is geen aangelegenheid van die regering”, stelt Roosveld. Hij zegt dat de president simpelweg nog niet kan uitkomen hierover, omdat zijn uitspraken invloed kunnen hebben op, bijvoorbeeld verdachten die kunnen vluchten.
Daarnaast, zegt Roosveld, zijn er meerdere doelen in deze: de verdachten achterhalen en vervolgen, het systeem aanpakken zodat die waterdicht wordt en het geld terugbrengen in de boezem van de staat. Iedere reactie van de president zou eventueel gevolgen kunnen hebben voor de doelen van het onderzoek.