Balletschool Marlène is verheugd om de lancering aan te kondigen van het tweede Mamio Dance Festival Suriname. De eerste editie werd op 20 mei 2023 georganiseerd. Het was volgens dansdocent Marlène Lie A Ling een enorm succes met ruimte voor verbeterpunten. Deze verbeterpunten zijn meegenomen en zullen de tweede editie op 4 mei in het gebouw van De Schakel tot een waar spektakel moeten maken.
“Volgend jaar willen we het nog groter doen. Kinderen van alle districten moeten kunnen meedoen. Niet alleen dansscholen, maar ook de reguliere scholen moeten meedoen aan het festival. En daarna denken we eraan om het festival een internationaal karakter te geven”, zo luidt het toekomstperspectief van Lie A Ling.
Haar balletschool timmert al 49 jaar aan de weg om het dansen te stimuleren. Het 50-jarig jubileum in 2025 moet in het teken staan van een groot platform te creëren voor kinderen die dansen. “Zij moeten ook internationaal hun kunsten kunnen tonen.” Het festival heeft het karakter van een competitie. “De nummer 1, 2 en 3 in hun leeftijdscategorie mogen naar het buitenland gaan om mee te doen aan het Circuito Norte Em Danza.” Het is een danscompetitie in Belém, Brazilië, die zal plaatsvinden van 20 tot en met 25 augustus dit jaar.
Dit festival, voortgekomen uit de missie van de balletschool om bij te dragen aan de bloei van kunst en cultuur in Suriname, belooft een sprankelende viering te worden van dans, creativiteit en talent. Lie A Ling, die ook de eigenaar is van de balletschool en de motor achter het dansfestival, zegt in gesprek met Key News dat het festival tot doel heeft de dansscene in Suriname te bevorderen. “We ondersteunen lokaal talent en proberen artiesten dichter bij het publiek te brengen.” Het festival beperkt zich niet tot ballet alleen. In een sfeer van vrijheid en creativiteit zullen verschillende dansstijlen worden belicht, waardoor de rijke diversiteit van de Surinaamse danswereld in de schijnwerpers komt te staan.
Tien leerlingen van Balletschool Marlène waren in 2023 al naar Belém. Ze waren uitgenodigd door de organisatie van het Festival International de Danza de Amazonia (Fida) van Clara Pinto. Dit festival vierde zijn dertigjarig bestaan. In Belém presenteerden ze dertien choreografieën, waarvan tien eigen stukken en drie repertoirestukken. In 2018 had de balletschool ook deelgenomen aan deze competitie. “Er moet veel meer geïnvesteerd worden in talent. Wij moeten zaken breed aanpakken. We moeten het echte werk eerst in Suriname doen voordat we internationaal willen concurreren. Onze ‘dansgemeenschap’ is nogal klein”, merkt dansdocent Lie A Ling tot slot op.