Het Belgische Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat het een boete van meer dan 24 miljoen euro eist tegen de Belgische tak van PostNL. Deze eis komt voort uit beschuldigingen dat het postbedrijf illegaal personeel van onderaannemers heeft ingezet. Hoewel deze werknemers officieel niet als werknemers van PostNL werden beschouwd, zou het postbedrijf wel het grootste gezag over hen hebben gehad.
De zaak, die momenteel voor de rechtbank in Antwerpen loopt, richt zich specifiek op twee divisies van het bedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten. Deze divisies zouden onder meer invloed hebben gehad op de werving en selectie van chauffeurs, een taak die volgens de aanklager bij de onderaannemers had moeten liggen. PostNL werd ook beschuldigd van directe communicatie met werknemers van de onderaannemers als een dienst niet naar behoren werd uitgevoerd, terwijl deze communicatie volgens de aanklager via het tussenliggende bedrijf had moeten verlopen.
De rechtszaak richt zich op 220 overeenkomsten met onderaannemers die volgens de aanklager onvolledig waren en daarom onwettig werden geacht. In een reactie ontkent PostNL de beschuldigingen en benadrukt het bedrijf dat het zich aan de geldende wet- en regelgeving houdt, net als de onderaannemers. “Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van hun bedrijf en het aansturen van hun medewerkers”, aldus een woordvoerder van PostNL. De uitspraak van de rechter wordt nog verwacht, en er is nog geen bekendheid over wanneer deze zal plaatsvinden.
De rechtszaak volgt op een reeks misstanden bij onderaannemers van PostNL België. Zo reden er chauffeurs rond zonder rijbewijs, werden er minderjarige werkkrachten ingezet die ook nog eens veel te lange dagen moesten maken, en was er sprake van zwartwerken en illegale tewerkstelling. Deze problemen kwamen naar voren in een documentaire van Vlaamse mediakanalen HLN en VMT uit 2021. Hierin werkte een journalist undercover als koerier bij PostNL België, wat hij filmde met een verborgen camera. Een pakketbezorger omschreef de situatie bij PostNL België in de documentaire als “moderne slavernij”.
Een woordvoerder van het postbedrijf reageerde hierop door te stellen dat er geen sprake was van mensenhandel of kinderarbeid en noemde dit “klinkklare onzin”. Volgens het bedrijf blijkt dit ook uit het feit dat deze beschuldigingen geen deel uitmaken van de lopende rechtszaak.
In hetzelfde jaar deed de Belgische arbeidsinspectie meerdere invallen bij depots van het bedrijf. Er werd toen onderzoek gedaan naar georganiseerde fraude bij de onderaannemers van het postbedrijf. Het depot in Wommelgem werd toen verzegeld, wat leidde tot vertraging in de bezorging van duizenden pakketjes. Ook werden er enkele arrestaties verricht. Onder andere topman Rudy van Rillaer werd korte tijd vastgezet. Hij en twee anderen werden beschuldigd van mensenhandel, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.