Werknemers van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) aangesloten bij de Bond Personeel RGD (BPRGD) zijn maandag om 12.00 uur in actie gegaan. Alles is landelijk lamgelegd, er is geen dispensatie verleend. Carlos Helberg, ondervoorzitter van de bond zegt dat er een maand geleden een collectieve arbeidsovereenkomst voor 2021 is overeengekomen tussen de bond en de RGD-directie.
De werknemers zijn ontevreden over voorstellen door de directie gedaan voor het uitbetalen van achterstallige tegoeden met terugwerkende kracht (TWK), vanaf januari 2021 tot heden. Deze hebben zij terstond op een algemene ledenvergadering verworpen. De bondsleden zijn niet akkoord gegaan met het voorstel dat de TWK-tegoeden van 2021, in vier tranches worden uitbetaald die per mei ingaan.
Eenzijdig besluit
Helberg merkt op dat het een eenzijdig besluit is geweest van de directie en tegen afspraken met de bond is. De werknemers willen weten hoe het zit met de 20% loonsverhoging die zij, naast hun tegoeden, nog moeten ontvangen. Ook voor secundaire zaken moeten de RGD’ers TWK ontvangen. Het gaat om het verschil van kledinggeld, overuur en andere toelages, zijn enkele genoemde voorbeelden.
Rekening gehouden
Helberg zegt dat de RGD-medewerkers sinds oktober van het vorig jaar niet zijn uitbetaald voor het verrichten van de Covid-19-diensten op de verschillende locaties. “Geld is op zegt men. De begroting van vorig jaar is al gebruikt, dus is men afhankelijk van de middelen van dit jaar”. Volgens hem is er geen verandering gekomen in de situatie, waardoor het personeel het werk dan zelf heeft neergelegd. De ondervoorzitter zegt dat er altijd rekening is gehouden met de gemeenschap. Maar ook het geduld van de medewerker raakt na tijdje op.
Zekerheid gevraagd
De RGD-medewerkers willen dat er zekerheid aan hun wordt geboden voor wat betreft hun lonen. De vakbondsman zegt dat de overbruggingstoelage en koerscompensatie op de lonen van werkers voor aardig wat verlichting heeft gezorgd. Deze zullen niet meer worden uitbetaald. Hij vraagt zich af waarom het niet kon worden geïncorporeerd in de lonen van de RGD-medewerkers, net zoals bij de ambtenaren gebeurd. Helberg zegt dat hierdoor echt een scheefgroei merkbaar zal zijn. De leden blijven in actie tot er een beter voorstel wordt gedaan.