“Ik wil niet zeggen dat het al onder controle is, maar we hebben de rookvorming kunnen verminderen”, zegt Olton Pinas, woordvoerder van het Korps Brandweer Suriname.
Er woedde een heftige bosbrand in het project van Surivillage. De brand zou in het bos van het project, dat nog niet is ontwikkeld, zijn gestart. Het blussen van de brand is een grote uitdaging geweest voor de brandweer, omdat de brand niet bereikbaar is. “De brand is echt in het bos, we konden noch te voet noch met de brandweerwagen de plek goed bereiken”, zegt Pinas.
De brandweer heeft de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen en heeft de omliggende huizen zo goed als mogelijk nat gemaakt zodat erger voorkomen kan worden. Vooralsnog is niet bekend hoe de bosbrand is gestart, Pinas vermoedt dat het niet door mensen is gestart, omdat de brand diep in het bos van Surivillage heeft plaatsgevonden. “Het kan gekomen zijn door de zonnestralen op het dorre gras of zelfs door plastic dat door de hitte vlam heeft gevat en daardoor is de brand verder gaan uitgroeien”, zegt Pinas.
Door de brand heeft de buurt last van een dik rookgordijn. Velen hebben ook problemen met ademhalen. “Ik trek dit niet meer en kan nauwelijks ademen en ik woon niet eens in de buurt”, zegt een bewoner van Beni’s park. Ook op social media wordt er geklaagd over de dikke rookwolken van de bosbrand.
“Ik heb alles potdicht gemaakt, ik heb geen zin om uit huis te gaan dus ik sluit me zelf op”, zegt iemand op Facebook. Anderen, zoals de bewoner van Beni’s Park, vluchten uit hun huis en gaan naar familieleden op zuid. “Ik ben naar mijn oma op Balona gevlucht, en zelfs hier ruik je rook, maar gelukkig niet zo sterk als op noord.” De rookvorming bij Surivillage was zodanig sterk door de brand, dat een buurtbewoner medisch vervoerd moest worden.
De brandweer maakt met de aanhoudende droogte hele lange dagen. Pinas geeft aan dat vaak genoeg alle brandweerwagens bijna allemaal dagelijks moeten uitrukken. “Vorig week zondag alleen hebben we 200 meldingen binnen gekregen. En alle brandweerwagens waren uitgerukt”, zegt Pinas.
Vele brandweermannen raken ook oververmoeid door de lange dagen en fysieke werkzaamheden die zij moeten verrichten. “Maar we blijven volhouden en blijven ons inzetten voor de samenleving”, zegt de KBS-woordvoerder. Wat betreft de uitrusting voor de brandweer, lijkt het nog te lukken.
Sinds kort gebruikt de brandweer ook een drone om te helpen bij het lokaliseren van een brand. “We hebben de drone 2 jaar geleden gedoneerd gekregen van een Chinese ondernemer en zetten deze nu in om ons te helpen met het vinden van de brand die is gemeld. Het is zeker een hele hulp en we doen ons best waar we kunnen”, zegt Pinas. Veel advies heeft hij niet hoe mensen zich kunnen beschermen tegen de rook die nu heerst door de grasbranden die woeden. “Als je ziet dat je niet kan ademen of moeizaam ademt, sluit je huis goed af en mijn advies is echt om ergens anders te gaan waar je minder last zal ondervinden.” Hij doet ook een beroep op de samenleving om hun petflessen en sigarettenpeukjes niet op straat of in de bosjes te gooien, want dat kan met de aanhoudende hitte heel snel uit de hand lopen.
De meteorologische dienst maakte enkele dagen geleden bekend dat we in Suriname de hitte tot december en misschien zelfs volgend jaar maart kunnen voelen. Deze aanhoudende hitte is te wijten aan een ‘El Nino’ jaar voor Suriname. Bij een El Nino verschijning hebben landen vaak last van droogte en hitte, bij een El Nina, die we twee jaar geleden hadden, was er veel regen.