Er is voor president Chandrikapersad Santokhi geen weg terug als het gaat om het beleid dat is uitgestippeld voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Het ergste hebben wij achter de rug, het beleid is duidelijk en de richting is duidelijk”, zegt de president in een een op een gesprek met Key News.
Dat de president geen reactie zal geven op de brief van zijn voorganger, Desiré Bouterse, is duidelijk in zijn antwoord. “Laat hij eerlijk komen vertellen wat hij heeft gedaan met IMF”, zegt Santokhi. Bouterse zou na zijn protestmanifestatie in februari op zijn politieke podium hebben aangegeven dat Suriname niet met IMF zou moeten werken.
Kort daarna heeft hij een brief geschreven naar de president waarin hij een verzoek deed om niet door te gaan met het IMF-programma. “Den sma no man moro, de rek is eruit”, zei Bouterse toen tijdens het programma Bakana Tori op Lim FM, eerder deze maand.
Bouterse gaf aan dat het land gered kan worden zonder inbreng van IMF en dat Suriname genoeg kader en wetenschappers heeft om samen uit de situatie te komen “want a volk ey pina”. Dat er nu op politieke podia wordt aangegeven dat het volk door toedoen van regering Santokhi pinaart, wordt volgens Santokhi goedkope politiek mee gedreven.
Bouterse goedkope politiek
“Wat Bouterse nu zegt, is goedkope politiek. Hij kent de gevoelens van de samenleving en weet dat het volk pijn heeft en maakt gebruik van de gelegenheid om populistische en propagandistische politiek te gaan voeren, maar daarmee help je die samenleving niet”, maakt Santokhi duidelijk en brengt in herinnering dat Bouterse reeds drie keer aan de macht is geweest en geen verbeterd gedrag heeft getoond. Er is ook geen beter beleid achtergelaten door hen.
Dat het door toedoen van Bouterse zou zijn dat Suriname in ernstige financiële malaise is geraakt, is iets wat de oude president bijna niet wil toegeven. Uit bevindingen en informatie van Santokhi is onder Bouterse zijn bewind geshopt met de gelden van IMF, bij andere investeerders. In 2015, in zijn tweede termijn, heeft Bouterse tijdens de verkiezingen het volk voorgehouden dat alles goed is met het land. “Het volk heeft hem geloofd en hem toen 26 zetels gegeven”, verteld Santokhi.
USD 480 miljoen
Echter, na zijn aanzitten kondigde Bouterse 2 aan dat zij richting IMF moeten, willen zij de situatie overleven. Er werd goedkeuring gegeven voor USD 480 miljoen tegen een rente van 1,05 procent om de economie te herstellen. “In 2016 kreeg de regering het voor elkaar om goedkeuring te krijgen van IMF en stortte toen USD 84 miljoen, omdat zij voldaan hadden aan de prior actions en moest het IMF-programma worden uitgevoerd. De subsidies moesten toen worden afgebouwd en daar heeft de regering van Bouterse de durf toe niet gehad, om die beslissing te nemen”, geeft Santokhi aan.
Volgens Santokhi was er absoluut geen intentie van Bouterse toen, om het IMF-programma uit te voeren. Er was geen sprake van enige leiderschap. “Integendeel hebben ze toen het IMF-programma gebruikt, onder leiding van minister Gillmore Hoefdraad, dat zij IMF-programma gelden binnen hebben, maar meer geld nodig hadden”, legt Santokhi uit.
Hoefdraad 550 miljoen
Hoefdraad kreeg toen een lening Oppenheimer vrij, van USD 550 miljoen tegen een rentepercentage van 9,25 procent. “En dit moet ons volk terugbetalen en dat is wat Bouterse gedaan heeft”, benadrukt Santokhi die het ziet als zijn verantwoordelijk nu, omdat hij het mandaat van het volk heeft gekregen. “Ik dok niet en accepteer die verantwoordelijkheid. Vergeet niet dat die kas leeg was toen wij binnenkwamen als regering”, zegt Santokhi.