De vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zijn ongezouten mening gegeven op de uitspraken gedaan door VHP-parlementariër Asis Gajadien.
Binnen de Nationale Assemblee is er ingegaan op het gronduitgiftebeleid van de minister van GBB, Dinotha Vorswijk. Gajadien heeft duidelijk aangegeven dat Vorswijk, geen beleid weet uit te voeren en dat ze plaats zou moeten maken voor een andere minister. Deze uitspraken zijn niet in goede aarde gevallen binnen de ABOP-gelederen, dus ook bij de voorzitter van de ABOP en tevens vicepresident, Brunswijk. “Wie is Gajadien om te praten over wanbeleid. Hij moet ervoor zorgen dat tijdens de DNA-vergaderingen quorum is, want dat is zijn werk. Wat het beleid betreft dat is des regering en niet het parlement”, maakt Brunswijk duidelijk.
Brunswijk erkent wel dat het parlement een controlerende taak heeft naar de regering toe, maar dat wil volgens de vicepresident niet betekenen dat het parlement moet komen bepalen hoe het beleid uit zou moeten zien. De minister van GBB is de laatste weken flink onder vuur genomen over haar gronduitgifte beleid. Vooral toen er door enkele burgers een petitie is ingediend tegen de minister die gronden zou hebben uitgegeven wiens verlenging nog in behandeling is. De trekker van de petitie, Soerin Goerdayal, zijn landbouwgronden waren onrechtmatig uitgegeven aan derden, omdat zijn aanvraag voor verlenging nog in behandeling zou zijn. Intussen zijn de onrechtmatige uitgaven van Goerdayal zijn landbouwgronden teruggedraaid.
In een gesprek met Key News, gaf Vorswijk aan dat er sprake was van een politiek spel tegen de ABOP en dat de verkiezingen naderen. De minister zou na een intern onderzoek te hebben gedaan, hebben gezien dat Goerdayal zijn grondstukken sinds 2020 zijn vervallen en pas nadat het is vervallen zijn aanvraag voor verlenging zou hebben ingediend. De minister onderkende toen dat er enkele fouten zijn gemaakt en dat zaken op orde zouden worden gesteld, maar Goerdayal koos ervoor om naar de media te stappen.
De president, Chandrikapersad Santokhi, heeft enkele keren via de media zijn ontevredenheid over het grondbeleid uitgesproken. Er is zelfs een aparte commissie binnen zijn kabinet opgericht om vraagstukken en/of andere pijnpunten over grond te melden via zijn kabinet. Ook zou hij tijdens een programma van de staatszender, STVS hebben aangegeven dat Vorswijk geroepen zou worden en dat enkele zaken van grondbeleid reeds bij de procureur-generaal liggen om onderzocht te worden. Over de oproep door de president, was Vorswijk niet op de hoogte. Het is ook niet duidelijk als Vorswijk werkelijk voor gesprek is gegaan bij de president, om over het grondbeleid te praten.