De regering Santokhi zit al bijkans twee jaar in het machtscentrum. Op 17 juli 2022 is dat precies twee jaar. Een van de hoofddoelen van de politici die nu de scepter zwaaien, is om de economie weer op haar pootjes terecht te laten komen en het land in goede vaarwater te brengen. Dit hebben zij meerdere keren meegedeeld via verschillende mediakanalen. Key News heeft aan enkele burgers in de binnenstad van Paramaribo hun mening gevraagd over het aanzitten en functioneren van de regering.
De redactie komt bankmedewerker Sergio tegen die onderweg is naar een broodjes stand bij de lijn 9 bushalte, nabij de Centrale markt. Hij stelt niet tevreden te zijn over het gevoerd beleid van de afgelopen periode sinds het aantreden van het regeerteam. “Ik heb een bewuste keus gemaakt toen ik moest stemmen. Ik heb er geen spijt van. Deze mensen hebben goede plannen, maar ze luisteren slecht. Ik zie dat vooral de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (ABOP) moeite maakt, maar de president zelf lijkt niet in het land te wonen. Hij moet realistisch zijn, samen met zijn partijgenoten en zijn ministers team.” Als het aan de bankmedewerker ligt zou hij niet anders gestemd hebben. Hij stelt dat het roer omgegooid moet worden. De kans om samen met het volk te werken aan daadwerkelijke vooruitgang bestaat er nog.
Harde tijd
Sussan verklapt dat zij er sterk in gelooft dat een betere wederzijdse communicatie voor een verbeterde verstandhouding en verloop van zaken zal zorgen, als het gaat om het bestuur van de huidige regering. Ze stelt zeker anders te stemmen als zij nu naar de stembus moest gaan. De 30-jarige vrouw zegt niet uit te komen met haar salaris en bijbaan samen. “Ze hebben de zaken die beloofd waren niet helemaal waargemaakt. Wij als kleine man willen horen dat de koers dropt. Wij willen een leefbare situatie. Wij willen niet alleen horen wat het IMF doet en wat wij moeten ontberen. De regering moet eerlijk zijn, werken en minder klagen.”
Niet terugkeren
Sussan stelt dat de beleidsmakers moeten snappen dat zij niet meer zullen terugkeren in de coalitie als zij op deze voet blijven voortgaan. “Ze zullen weggestemd worden zoals Bouterse, als ze niet beter handelen. Ze moeten werken en niet klagen. We hebben geen mooie speeches nodig. We kunnen niet eens goed eten.”
Veel beter beleid
August die taxi chauffeur is, is van mening dat regering Santokhi een veel beter beleid kan voeren. Hij stelt dat het bestuur veel trekken heeft van het vorig regime, waar ex-president Desi Bouterse leiding aan gaf. “Mi e teigi yu krien. Den man disi moes wroko tap a koers. Den man beloof omen sani, na dat den musu seti. Den man no eerlijk. Den kan seti eng, maar den fier den srefi zodanig dat den no e arki a volk moro.” De taxichauffeur merkt op dat hij geen zin heeft om nog eens naar de stembus te gaan, omdat het land er juist erger aan toe is dan voor de verkiezingen.