Er zijn volgens president Chandrikapersad Santokhi diepgaande gesprekken geweest tijdens de International Energy Conference and expo 2022. Behalve gesprekken tussen Guyana en Ghana hoe deze landen het aspect van local content hebben aangepakt is ook binnen de private sector gekeken hoe invulling hieraan te geven. “Er is eerder afgesproken dat de local content van Suriname ook de ruimte moet krijgen om in Guyana te investeren en omgekeerd op basis van goede samenwerking”, zegt de president.
Er is behalve op regeringsleidersniveau ook gesproken met de private sector en is er een samenwerking getekend tussen de bedrijvenverenigingen van Suriname en Guyana. Deze Business Council zal zich samen met de regering van Guyana en Suriname buigen hoe zij elkaar kunnen aanvullen als het aankomt op het gebied van local contentontwikkeling.
Voor zijn vertrek heeft de president aangegeven dat er op bilateraal niveau met landen zoals Ghana en Guyana gesproken zal worden hoe Suriname de local content tussen Surinaamse bedrijven en oliemaatschappijen kan regelen. Waar Suriname vooral op terug kan kijken is hoe de zaken niet aangepakt moeten worden. “Door misbeleid, mismanagement en slecht leiderschap kan een land rijk aan olie toch nog behoren tot een van de armste landen momenteel. Er zijn genoeg voorbeelden in de wereld waar het mis is gegaan”, zegt Santokhi. Zowel Guyana als Ghana heeft een local contentwet ontwikkeld. Echter, zo een wet is niet nieuw voor Suriname.
Santokhi verwijst naar wetgeving van zestig jaar geleden toen Suriname een petroleumwet had bedacht. “Toen al was daar de local content in opgenomen. De contracten die Staatsolie tekent met oliemaatschappijen daar is het haarscherp in opgenomen. We hebben al wetgeving nu moeten we daar beleid op formuleren”, zegt de president die vooral de nadruk legt dat het samen met het bedrijfsleven moet gebeuren. “Die bedrijven moeten nu ook proactief worden en die internationale standaarden halen om ook mee te kunnen doen.”
Vorig weekend is er onder leiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking een seminar geweest met verschillende stakeholders zoals het bedrijfsleven om na te gaan wat zij nodig hebben om beleid hiervoor uit te stippelen. Uit het seminar is, naar voren gekomen, dat wil ons land echt meedoen met het bieden van producten en diensten aan de olie- en gassector, er veel aan te pas moet komen binnen het onderwijs om opgeleid kader te kunnen leveren aan deze sector.