Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is heel positief ingesteld over de niertransplantaties, die deze week in Suriname plaatsvinden. “De eerste drie niertransplantaties zijn succesvol verlopen en de patiënten zijn nu in observatie. Het is een heel mooie samenwerking tussen Suriname en Nederland.”
De minister geeft aan dat op 4 juni de missie uit Nederland is gearriveerd en de eerste operatie woensdag plaats vond. “Vrijdag heeft de derde operatie plaatsgevonden en de koppels zijn in observatie en alles verloopt goed.”
Ramadhin zegt verder dat het de eerste keer is dat er zo een missie heeft plaats gevonden in Suriname.
Niertransplantatie
“Er heeft wel een niertransplantatie plaatsgevonden in 2019, maar het is de eerste keer dat in het Academisch Ziekenhuis een aantal niertransplantaties hebben plaatsgevonden.” Hij haalt verder met klem aan dat het helemaal niet zo is dat de patiënten, die in aanmerking zijn gekomen voor een niertransplantatie, geselecteerd zijn op basis van ‘names and faces’.
Als je een donor hebt, dan pas kom je in aanmerking van een niertransplantatie
Donoren
“De nierpatiënten moeten eerst een donor kunnen vinden en het is niet gemakkelijk om een donor te vinden, want de donor zal zijn of haar hele leven met een nier moeten doorbrengen. Wij kennen de mensen niet eens die een nier getransplanteerd zullen krijgen en we kennen de donoren ook niet. De screening van de mensen die in aanmerking komen voor een transplantatie wordt gedaan door deskundigen en specialisten op basis van de informatie, die zij hebben van de patiënten en de donor. Als je een donor hebt, dan pas kom je in aanmerking van een niertransplantatie”, zegt de minister.
Onderliggende klachten
Ramadhin zegt verder: “We moeten ook niet vergeten, dat niet eenieder een kandidaat is voor transplantatie. Wanneer de patiënt boven 60 jaar is, dan is zo een persoon alvast geen kandidaat meer en wanneer je ook serieuze onderliggende klachten hebt.
1200 dialyse patiënten
Een paar mensen zijn helaas afgevallen, maar het is gewoon niet mogelijk om eenieder te transplanteren. “Deze eisen zijn vastgesteld door de specialisten en niet door het ministerie of door de minister.” Volgens de minster zijn in Suriname tussen de 1000 en 1200 dialyse patiënten. Er is een screening geweest van de mensen.
Zes koppels gekozen
Uiteindelijk zijn zes koppels gekozen voor de niertransplantatie. “We kunnen op dit moment dit uitvoeren. We zullen kijken wat we geleerd hebben uit deze missie en het de volgende keer beter doen.” De minister zegt vervolgens dat de financiering van de transplantaties plaats heeft gevonden door verzekeraars en de regering, dus de patiënten hebben niets betaald.
Nederlandse team
“We gaan sowieso meerdere missies doen, maar alles is afhankelijk van de screenings en planning.” De minister haalt aan dat er in Suriname genoeg capaciteiten en kennis is om niertransplantaties zelf te doen. “Onze specialisten worden ook door deze missie opgeleid en binnen drie jaar zal er een duidelijke kennisoverdracht zijn naar het Surinaamse team door het Nederlandse team, zodat dit zelf door onze specialisten kan worden gedaan.”