Ondanks de verhoging van de energie-, water- en brandstofprijzen, zullen de prijzen in de winkels in de komende weken vanwege de lage koers dalen. “De daling gaat niet drastisch zijn, maar het zal wel tussen de 5 en 10 procent omlaag moeten gaan”, zegt voorzitter Arun Hindori van het Platform Levensmiddelen Importeurs in Suriname.
Hij beaamt dat het een beetje vervelend is voor de samenleving, want als de koers omhoog gaat dan stijgen de prijzen in de winkels heel snel, maar als de koers omlaag gaat dan dalen de prijzen in de winkels minder snel. Maar dit heeft te maken met oude voorraden, die de winkeliers tegen een dure prijs hebben ingekocht. Pas als die partij al verkocht is en een nieuwe partij volgens de huidige koers ingekocht is, zullen de prijzen dalen.
De voorzitter meent dat de importeurs door de daling van de koers hun prijzen zeker omlaag zullen aanpassen, omdat er heel wat concurrentie is tussen de importeurs en de winkeliers zullen de goederen inkopen bij de importeur, die een lagere prijs hanteert. “Het gaat zeker een paar weken duren voordat we de effecten merken van de lage koers in de winkels. De koers moet wel stabiel of omlaag gaan.”
Hij vindt de valutamarkt momenteel wel een beetje vreemd, want de koers bij de banken is hoger dan bij de cambio’s, wat niet normaal is. “Het kan zijn dat de banken nog met valuta zitten, die zij duur hebben aangeschaft. Zij kunnen deze niet tegen een lage koers verkopen, anders zullen de banken verliezen lijden.”
Hindori merkt op dat de koers de laatste dagen een daling vertoont, maar dat die misschien ook weer kan stijgen. “Er zijn dus nog twijfels op de markt over de daling van de koers. We moeten kijken of dit duurzaam en houdbaar is. “Op de lange termijn weten we niet wat er zal gebeuren, gaat het stabiliseren omhoog of verder omlaag.” Hij zegt dat het kan zijn dat de vraag naar valuta minder is geworden, omdat de samenleving gewoon niet genoeg SRD overhoudt om valuta te kopen. Hierdoor daalt de vraag en dan daalt de koers ook.