De actie van de leerkrachten van het Syndicaat van Onderwijsgevenden gaat vandaag door. Alleen zullen de leerkrachten vandaag thuis blijven. Dat zegt Meredith Hoogdorp, een van de bestuursleden binnen het Syndicaat.
Hoogdorp was eerst trekker van de stootgroep leerkrachten Wi Sa Strey. Doordat zij als kritiek hebben gekregen dat zij geen statuten hebben en dus geen gesprekspartner kunnen zijn met de regering, heeft de groep besloten zich aan te sluiten bij het Syndicaat van Onderwijsgevenden. “Morgen blijf je thuis”, zegt Hoogdorp tijdens haar Live op Facebook gisteravond. “Geef je schoolleider aan, je hebt geen benzine om naar het werk te komen, geen voeding”, zegt Hoogdorp.
De leerkrachten zal bijna twee weken in actie en hebben op verschillende manieren proberen duidelijk te maken dat de rek voor hun ook eruit is. De eerste dagen van de acties stonden voor Kabinet van de President, waar zij een keer zijn toegesproken door de president. Hij had toen beloofd de leerkrachten samen te ontvangen met zijn ministers. Echter, bleek toen dat alleen de ministers de groep leerkrachten had ontvangen voor gesprek.
Daarna is het de groep niet meer gelukt richting het Kabinet van de President te gaan, omdat de veiligheidsdiensten dranghekken had geplaatst rondom het Onafhankelijkheidsplein. De afgelopen dagen zijn de leerkrachten door de stad en omgeving Zorg en Hoop gelopen en hebben getracht leerkrachten die lesgeven op school over te halen om de actie te joinen. Sommigen hebben gehoor gegeven, andere schoolleiders hebben besloten gewoon door les te geven.
Vrijdag hebben enkele vakbonden een overeenkomst getekend met de regering, waar er een toezegging is gedaan om alvast SRD 2500,- aan koopkrachtversterking uit te keren. Deze dient niet alleen voor leerkrachten maar ook voor de ambtenaren.
De vakbonden hebben de afgelopen dagen veel kritiek gehad van de stakende leerkrachten, omdat zij hebben aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in de vakbonden. Errol Snijders, een van de vakbondsleiders aanwezig bij de ondertekening, heeft aangegeven dat er zich zaken hebben voor gedaan bij de stakende leerkrachten die volgens hem niet door de beugel kunnen.
Hij geeft aan dat het uit de klas halen van docenten door hun collega’s een daad van terrorisme is. Ook heeft de vakbondsman aangegeven dat leden die van mening zijn dat vakbondsvertegenwoordigers bedankt moeten worden niet weten hoe zaken gesteld zijn. “Dat je op de een of ander dag zegt dat mensen weg moeten. Het werkt zo niet.”
Snijders vertelde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking dat hij de ambtenaren niet moet dwingen om de koopkrachtversterking te accepteren. “Als zij het niet willen, kunnen zij het terugstorten”, stelde hij.