De illegale vissers zijn nog steeds een grote uitdaging voor Suriname. In een laatst gehouden overleg met Frans-Guyana en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, is gesproken over de illegale vissers die via Suriname naar Franse wateren gaan.
“Suriname riskeert om blacklist te worden vanwege illegale visserij. We hebben langer dan 10 jaar afgesproken dat wij de illegale visserij zullen tegen gaan. We hebben de nodige maatregelen getroffen tegen illegale visserij. Desondanks vindt het nog steeds plaats. Vooral dat onze boten via Guyana door varen naar franse wateren en daar illegaal aan het vissen zijn, worden gerapporteerd in Brussel”, zegt Sewdien. De boten die ingezet worden zijn Surinaamse boten, met Surinaamse registratie maar buitenlandse vissers.
Suriname heeft enkele jaren geleden een VMS-systeem, dit is een soort tracking apparaat voor boten, die kunnen traceren waar de geregistreerde vissersboten zijn en van wie die zijn. De illegale vissersboten die hebben geen VMS-systeem en maken illegaal gebruik van een vergunning, een gekopieerde versie dus volgens Sewdien. “Deze boten kunnen niet controleren omdat deze niet zichtbaar zijn, maar ze doen zich wel voor als een Surinaamse boot.”
Het VMS-systeem is per wet verplicht, de Venezolaanse boten hebben bezwaren tegen het VMS-systeem. De visserijovereenkomst tussen Suriname en Venezuela moet volgens Sewdien nader bekeken worden en moet binnenkort ook worden verlengd. De LVV-topman wilt expliciet daarin opnemen dat het VMS-systeem verplicht moet zijn, zodat ons land de nodige controle kan uitvoeren. “Alle boten met een Surinaamse vergunning moeten dus zichtbaar zijn.”
Als de vissen die zij hebben gevangen, legaal zijn gevist is volgens Sewdien te achterhalen met een vangstbewijs. Hij legt uit dat vis die bestemd is voor de export, de kapitein van de boot verplicht is een vangstcertificaat te overleggen. Daarop staat duidelijk aangegeven waar de vissen zijn gevangen en hoe groot zijn vangst is. Dit certificaat wordt dan meegestuurd met alle stukken die nodig zijn voor de export. “Zodat men ook in Europa kan verifiëren dat zo een vis legaal is gevangen.”
De bewindsman onderkent dat niet alle zaken verlopen zoals zij moeten, maar de minister hoopt een bedrag goedgekeurd te krijgen voor de kustwacht om de brandstofkosten en andere kosten zodat de kustwacht kan patrouilleren. Als alles goed zit zal de minister in september naar Frans-Guyana gaan om met de autoriteiten aldaar te praten hoe zij zouden kunnen helpen in het verscherpen van de controle en patrouille zodat de illegaliteit van visserij verminderd kan worden.