Ex-voorzitter van de Economisten van Suriname (VES), Winston Ramautarsing, is teleurgesteld in de jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi. De econoom zegt dat de jaarrede van het staatshoofd hem liet denken aan die van 2020 en 2021. “Een heleboel herhaling zonder enige verbetering. Beloftes, maar geen enkel zicht op verbetering”, zegt de oud-voorzitter in een interview met Key News.
Ramautarsing zegt dat er geen zicht is op wat zal verbeteren voor de kleine man. Hij stelt dat iedereen heeft meegemaakt dat er een inflatie in het eerste zittingsjaar van Santokhi was van ruim 60 procent en in het tweede jaar van bijna 61 procent. Hij stelt dat het derde jaar 50% was en dit begrotingsjaar niet minder slecht lijkt te gaan worden wat betreft prijsstijgingen. De econoom zegt dat er steeds wordt gezegd dat er licht in de tunnel is terwijl mensen steeds armer worden. “Hoe dan. Hij gelooft zijn eigen verhaal hoe mooi het gaat worden, maar de feiten zijn dat wij steeds armer worden.”
De gewezen VES-voorzitter zegt dat wanneer mensen feiten verdraaien zij zogenaamd hun best doen om beter te lijken. “Zogenaamd zijn ze heel zuinig met onze middelen. Zogenaamd bossen ze geen geld en lenen ze niet.” Het begrotingstekort is volgens Ramautarsing 7 miljard Surinaamse dollars, maar dat is op basis van wat gepland is qua uitgaven ruim 18 miljard. Dit is dus een gat dat opgevuld moet worden. En het moet ergens vandaan komen. Dit betekent volgens Ramautarsing dat er geleend gaat worden. Er blijft dus een tekort van 7 miljard over, waarvoor er geen financieringsbron is. Dit is waar de president dus niet over praat, aldus de wetenschapper.
Ramautarsing zegt dat de afgelopen drie jaren ruim 700 miljoen Amerikaanse dollars extra is geleend. Hij merkt op dat er niet op deze voet doorgewerkt kan worden. De econoom stelt dat je als overheid je ‘buikriem’ strak moet trekken en niet moet gaan lenen in zulke gevallen om met de gebakken peren te gaan zitten. “Je scheldt de vorige regering uit en je maakt het van kwaad tot erger.” Ramautarsing zegt dat hij snapt dat er bij overname van de regeermacht een bijzondere situatie was aangetroffen. Dit zou volgens hem moeten betekenen dat je het als regering beter doet, maar integendeel worden zaken slechter.