Het Openbaar Ministerie heeft zojuist een gratieverzoek ingediend gekregen van de advocaat van de veroordeelden in de 8 December strafzaak. Dat laat het OM weten in haar berichtgeving.
Het verzoek is ingediend conform artikel 486 van het Wetboek van Strafvordering. En is gevraagd “de uitvoering van de vonnissen vooralsnog op te schorten vanwege onder meer het voornemen om conform artikel 109 van de Grondwet jo 487 van het Wetboek van Strafvordering een gratieverzoek in te dienen bij de President van de Republiek Suriname.”
Advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, zei in een eerder gesprek dat de veroordeelden, waaronder Desi Bouterse, in alle waarschijnlijkheid geen kans maken op het verkrijgen van gratie. De advocaat merkt op dat het Hof van Justitie zelf vanwege de leeftijd van Bouterse heeft afgezien van een levenslange straf. Hij denkt niet dat het instituut een positief advies voor gratie zal gaan geven. Essed herinnerde journalisten eraan dat president Chandrikapersad Santokhi meerdere keren heeft gezegd dat hij het advies van het Hof zal opvolgen. Het verzoek moet gericht worden tot de eerste burger volgens de wet. “Hij gaat beslissen, want het verzoek zou naar hem moeten.”
Essed stelt dat gratie voor Bouterse een doodlopende weg is om te bewandelen, omdat het vonnis niet mals en overduidelijk is. Essed zegt dat het proces sneller had moeten worden afgewerkt, “maar eindelijk ben ik met het eindresultaat tevreden”. Gratie betekent kwijtschelding van schuld of straf verleend door de autoriteiten. Bij gratieverlening aan grote groepen spreekt men ook van amnestie of (generaal) pardon.
De advocaat geeft aan dat het verzoek van gratie naar de president moet. Essed verduidelijkt dat vrouwe Justitia weer recht overeind staat met het vonnis in de Decembermoorden zaak. Essed merkt op dat zowel mensen die voor als tegen de uitspraak zijn zich moeten houden aan wet en recht.