‘Met de Saramaccaners en Surinaamse Nederlanders op reis met de muziek,’ is een ‘dream come true’ voor Ricardo. Niet alleen was zijn wens muzieklessen te verzorgen aan jonge binnenlandbewoners uitgekomen, maar kreeg hij als kers op de taart ook nog vakdocenten uit het buitenland die de pupillen onderwijzen in kunst en cultuur. Het eerste uitwisselingsprogramma tussen de Stichting Ko Haika en de Nederlandse organisatie Mediawegwijs is een feit.
Ricardo Mateda richtte de Stichting ‘Ko Haika,’ Saamaka voor kom luisteren, op en startte in 2011 met muzieklessen in het dorp Jaw Jaw, in Sipaliwini. Na de officiële opening van de ‘Ko Haika’ Muziekschool in maart 2012, werd de muziekeducatie uitgebreid naar omliggende dorpen, met steun van een donororganisatie in Nederland. Kinderen van de dorpen Pokigron tot en met Jaw Jaw, kwamen met de boot naar de muziekschool om de muzieklessen, blokfluit en muziektheorie, te volgen. Naast deze twee vakken besteedt de stichting ook aandacht aan de traditionele muziekstijlen van de Saamaka zoals ‘Seketie.’
De muzieklessen in de andere dorpen werden na enkele jaren weer stopgezet, omdat het geld op was. De cursussen werden daarna alleen nog in Jaw Jaw gegeven. Het cursusjaar 2023-2024 bleek een bloeiperiode te zijn voor de stichting. In april 2023 mocht Mateda de sleutels van een gebouw voor de muzieklessen, gefinancierd door de Staatsolie Foundation, in ontvangst nemen. Dit leslokaal wordt beschouwd als een grote mijlpaal in het bestaan van de stichting. Het opende de weg voor de muziekschool om donoren te betrekken. Van buitenlanders c.q. toeristen die het dorp bezoeken, ontving de muziekschool veel geschenken, waaronder een blokfluit, een gitaar en kleine percussie-instrumenten.
Een bijzondere gift was het naambord, vorig jaar beloofd door bezoeker Christine Werners-Samson, en op haar verzoek vervaardigd door de kunstenaar Rinaldo Klas. Deze werd op 19 oktober feestelijk onthuld. De muziekschool kreeg hiermee een officiële status en werd het dorp geëerd. De weg naar succes voor de lokale talenten via permanent muziekonderwijs is daarmee geopend.
Tijdens een bezoek aan Jaw Jaw, Sipaliwini, in 2023, trok de Ko Haika Muziekschool de aandacht van Ilse Godtschalk en Victor Zantman, respectievelijk de bedenker, en de videospecialist en medebedenker van Mediawegwijs. Hun team van professionals zorgt ervoor dat kinderen op een innovatieve, verrassende en creatieve wijze kennismaken met mediaonderwijs, volledig afgestemd op hun leeftijd. Pedagogen, didactici, onderwijsexperts en media- en technologische vakmensen vormen de vaste kern van Mediawegwijs.
Het doel van Mediawegwijs is om de ‘kinderen van nu’ voor te bereiden op toekomstige beroepen in ‘de maatschappij van morgen’. Kinderen maken op steeds jongere leeftijd kennis met online media. Naast de reguliere schoolvakken is het goed dat zij ook mediawijs worden, zodat zij bijvoorbeeld in staat zijn nieuws en nepnieuws van elkaar te onderscheiden, en dat ze leren hoe om te gaan met alle sociale media en communicatie via apps.
Bij hun bezoek aan Jaw Jaw hoorden ze over het initiatief, de inzet en aanpak van Mateda, staken de koppen bij elkaar en kwamen overeen een samenwerking aan te gaan en een uitwisselingsproject uit te voeren. Bij ‘op reis met de muziek’ komen Nederlandse en Surinaamse leerlingen samen om via technologie, film en muziek, hun gedeelde culturele erfgoed en slavernijverleden te ontdekken. Muziek is hierbij de verbindende kracht.
De drukbezochte kick-off was op zaterdag 26 oktober in de vergaderzaal van het dorp.
Onder leiding van de Nederlandse vakdocenten Biko Zantman en Kay Melief gaan de leerlingen drie weken aan de slag met het maken van een vlog rondom de thema’s hobby en muziek. De leerlingen zijn verdeeld in groepen, die na elke les één van de door Mediawegwijs geschonken tablets mee naar huis mogen nemen, om een huiswerkopdracht uit te voeren.
Hier bovenop zorgde de organisatie Mediawegwijs met de schenking van een splinternieuwe boot ervoor dat de kinderen van de omliggende dorpen voortaan ook deel kunnen zijn van dergelijke muziekeducatieprogramma’s. Op zaterdag 16 november zal het project weer in dezelfde zaal worden afgesloten met de dorpsgemeenschap. Die krijgt dan middels een filmfestival de eindresultaten, de zelfbedachte en geproduceerde filmpjes van de pupillen, te zien.