Tijdens de wereldwijde rush op het vaccin tegen Covid-19 hebben vele Aziatische landen achter het net gevist. Met de introductie van het antivirale medicijn tegen Covid-19, geproduceerd door Amerikaanse farmaceut Merck, haasten de Aziatische landen zich bestellingen te plaatsen. Hoewel het medicijn nog niet officieel is goedgekeurd, willen de Aziaten voorkomen dat ze weer eens buiten de boot vallen.
Het Covid-19 medicijn, Molnupiravir, moet nog goedgekeurd worden door de Food and Drug Administration voor emergency use authorization. Zodra dit goedgekeurd is, zal dit het het eerste medicament zijn tegen Covid-19. Zeker meer dan acht landen binnen Azië zijn in gesprek of hebben reeds deals gesloten. Zelfs Nieuw Zeeland, Australië en Zuid-Korea zijn landen die zich ook haasten om aan het medicijn te komen.
Geen vervanging voor vaccineren
Experts zeggen dat hoewel Molnupiravir een veelbelovend medicijn is, zij zich zorgen maken dat mensen het als een alternatief zullen gebruiken in plaats van zich te laten vaccineren, wat nog steeds de beste bescherming biedt. Een andere zaak waarover zij zich zorgen maken is dat er weer een schaarste zal zijn aan het medicijn, waardoor arme landen niet of moeilijk erover zullen kunnen beschikken. “Er is genoeg potentie in Molnupiravir. Echter, we moeten ervoor waken dat de geschiedenis zich herhaalt en we dezelfde fouten maken zoals bij het vaccin”, zegt Rachel Cohen, directeur van NGO Neglected Diseases initiative.
Maar wat is Molnupiravir en hoe werkt het precies
Het is volgens de farmaceut een positieve stap in de strijd tegen Covid-19 en biedt de mogelijkheid om mensen te behandelen zonder dat zij naar het ziekenhuis hoeven te gaan. Wanneer een patiënt positief wordt getest op Covid-19 dan kunnen zij een kuur van Molnupiravir starten. De kuur bestaat uit vier 200 milligram capsules, die de patiënt twee keer per dag vijf dagen lang moet innemen. In totaal is dat dus 40 capsules. Waar het vaccin werkt aan je immuniteit, onderbreekt Molnupiravir het vermenigvuldigingsprocess van het virus.