De Local Content seminar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), gehouden op 12 februari 2022, moet met input van verschillende stakeholders leiden tot het formuleren van gedegen beleid. Dat gaf de minister van BIBIS, Albert Ramdin, aan tijdens de regeringsperconferentie van vrijdag. Ramdin is van meening dat met het beleid vooral Surinaamse bedrijven aanbod moeten komen om diensten en producties te verlenen aan multinationals binnen de gas en olie sector. “Het is een consulatie op de eerste plaats, met betrekking tot het formuleren van het beleid op het gebied van local content. Uit de discussie moeten een aantal zaken tot stand komen”, beklemtoonde Ramdin.
Uit het seminar moet duidelijk naar voren komen wat voor soort beleid de regering moet vastleggen. De regering neeemt hieruit ook ervaringen mee van andere landen, zoals Guyana en Ghana die reeds ervaring hebben met het opzetten van beleid en zelfs wetgeving rakende local content. Ook ervaringen van lokale bedrijven in Suriname die al met multinationals, zoals Suralco hebben gewerkt zijn meegenomen binnen het seminar. Verschillende directeuren uit het bedrijfsleven hebben een presentatie gehouden, gevolgd door een paneldiscussie.
Behalve het betalen van belasting verwacht men een spin off als Surinaamse bedrijven in de gelegenheid worden gesteld om diensten en producten te kunnen leveren aan de multinationals. Hierdoor groeien de bedrijven en kunnen eventueel ook gaan exporteren. Daarnaast verwacht men verder dat er meer werkgelegenheid wordt gecreeerd en de arbeidsklasse er beter van wordt. Uit de discussie is duidelijk naar voren gekomen dat wil Suriname gespecialiseerd kader leveren voor de diverse sectoren, dit reeds vanuit de kleuterschool moet worden meegegeven.
Ook fiscaal jurist Roy Rijger heeft tijdens zijn spreekbeurt aangegeven dat lokale bedrijven terughoudend zijn om te investeren in het upgraden van capaciteit zonder de zekerheid dat er winst zal zijn. De coalitie van het bedrijfsleven organisatie is op voorzittersniveau in overleg met de regering.
De regering werd op het seminar naast de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, ook vertegenwoordigd door de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. In de gevormde coalitie van het bedrijfsleven zijn de volgende verenigingen aangesloten : Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA), Association of Exporters of Fruits and Vegetables in Suriname (VEAPS), Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), Coöperatieve vereniging Pluimveeboeren in Suriname (CVPS), Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) en de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI).