Er is ongeveer SRD 3 miljoen vrijgemaakt voor de kustwacht om extra patrouilles uit te voeren naar illegale vissers. Dat zei minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij Parmanand Sewdien, woensdag voor het begin van de vergadering van de raad van ministers.
De minister gaf in een eerder verschenen artikel op Key News aan dat Suriname een blacklisting riskeert als ons land de illegale vissers niet aanpakt. Sewdien gaf toen aan dat buitenlandse vissers gebruikmaken van illegale vergunningen, die zijn gekopieerd van bestaande vergunningen. Zij doen zich voor als Surinaamse vissers, maar zijn gewoon buitenlandse vissers. Het is ook moeilijk om de nodige controle uit te voeren omdat zij geen VMS-systeem hebben, zodat de MAS en LVV de vissers kunnen traceren.
Sewdien zegt dat de middelen die zijn vrijgemaakt bestemd zijn voor patrouilles tot eind van het jaar. Suriname moet veel meer doen om de illegale visserij terug te dringen en merkt op dat het gevaar groot is dat Suriname voor de visexport wordt geblacklist. In 2020 en 2021 exporteerde Suriname ongeveer USD 30 miljoen aan vis naar de verschillende landen.
“De Europese Unie is al langer dan 10 jaar bezig om met alle instructies en trainingen waarop wij moeten letten, als het gaat om illegale visserij terugdringen”, zegt Sewdien. De maatregelen zijn bekend, echter ligt het nog aan de uitvoering. De vangstcertificaten die ingediend moeten worden door de kapitein van de boot met alle gegevens van hun vangst, dat proces loopt volgens de LVV-minister goed. “Alleen wat er op zee gebeurd, daar hebben we nog niet genoeg capaciteit om de nodige controle uit te voeren.” Daarvoor worden er nu oplossingen gezocht.
De minister gaf aan dat er gesprekken met de Franse autoriteiten in de pijplijn zijn. Sewdien zou deze maand samen met de Franse ambassadeur richting Frans-Guyana gaan om overleg te hebben met de Franse autoriteiten, maar dat is vooralsnog nog niet gebeurd. Wel is er overleg geweest met de Franse ambassadeur geeft Sewdien aan.
Hij hoopt ervaringen met de Fransen te kunnen delen als het gaat om patrouille voor de visserijsector. De minister geeft aan dat de Fransen met de voorbije jaren nogal mild optreden met enkele jaren terug. “Vroeger waren ze heel wreed, toen waren wij soepel. De Fransen staken boten in brand en zaagden zelfs boten door midden, nu is hun beleid socialer geworden, maar dat werkt niet want de jongens in de visserij zijn gangsters”, zegt Sewdien.
Integendeel is Suriname nu die hard optreedt, door boten en vangst van de illegale vissers in beslag te nemen. “Daarvan schrikken de Fransen juist dat wij hard optreden, omdat niks anders werkt”, merkt Sewdien op. Suriname is nog niet zo ver om zo hard op te treden, net als de Fransen toen, door boten in brand te steken en is de minister nog aan het kijken hoe ver Suriname kan gaan als het gaat om optreden tegen de illegale visserij. “Het zijn enkele juridische zaken die we moeten bekijken, hoe ver kan je aan andermans bezittingen komen, ook al zijn ze illegaal bezig.”
Het houden op controle van de visvergunningen is ook onderdeel van het beleid van LVV om de illegale visserij terug te dringen. In oktober moeten vissers zich bij LVV komen registreren voor het aanvragen en of verlengen van de visvergunningen. Suriname geeft jaarlijks voor de boten trawler visserij en SK-boten ongeveer 35 visvergunningen.
Om te voorkomen dat uitgegeven visvergunningen worden gekopieerd en illegaal worden gebruikt, is LVV bezig met het verzamelen van data verklapt Sewdien. “We hebben contacten in Guyana, want daar meren ze aan, van wie we foto’s krijgen, soms zie je 2-3 boten naast elkaar met dezelfde nummers en zelfde naam. Deze foto’s gaan wij gebruiken bij de nieuwe aanvragen en moeten de eigenaren komen verklaren, hoe dat is gebeurd”, zegt Sewdien.
Hij benadrukt dat zijn ministerie uit gaat op de confrontatie en zal zonder meer harder optreden dan normaal. Sewdien zegt dat hij twee weken geleden al heeft gesproken met de vissers in Nieuw-Amsterdam, waar hij zijn standpunt duidelijk heeft gemaakt. Wat hem verbaasd is dat vooral de vissers die illegaal opereren, de eersten zijn die vaak genoeg de regering de schuld geven voor de illegale visserij. “Ik zeg openlijk dat het een heel maffia gebeuren is, maar wij moeten als overheid op al die zaken voorbereid zijn en streven wij ook om de vangsten te verbeteren”, aldus Sewdien.