Op maandag 29 juli vond er een masterclass plaats bij het Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), verzorgd door een vooraanstaande Peruaanse chef.
Deze exclusieve sessie werd mogelijk gemaakt door de genereuze ondersteuning van Marriott Hotel. Hierdoor kregen de studenten en culinaire docenten van SHTTC een unieke kans om de rijke en diverse smaken van de Peruaanse keuken te ontdekken. Nikkei Chef Gómez-Sánchez, eigenaar van een restaurant in Peru, is binnengehaald door Marriott Hotel. De masterclass begon met een warm welkom en introductie door de waarnemend directeur van SHTTC, Nazara Kranenburg. Gedurende de sessie demonstreerde de chef de bereiding van verschillende iconische Peruaanse gerechten, waarbij de deelnemers een hands-on ervaring kregen.
Het menu bestond uit:
Ceviche: Een typisch Peruaans gerecht gemaakt van verse vis gemarineerd in citrusvruchten, gecombineerd met uien, koriander en een vleugje chili. De chef benadrukte het belang van het gebruik van de meest verse ingrediënten om de perfecte smaakbalans te bereiken. Zijn klassieke ceviche heeft naast de rode uien, cilantro en chilipeper ook zoete maïs en geglaceerde zoete patat.
Peruvian Tiger milk: Een kruidige drank die een energie boost geeft. Aan de basis van de drank staan de marinades die worden gebruikt om vis in te leggen. Er zit zout, limoensap, Peruaanse chili peper, zout en knoflook in.
Lomo Saltado: Een hartige roerbakschotel met gemarineerde reepjes biefstuk, uien, tomaten en rijst, die de fusie van Chinese en Peruaanse culinaire tradities laat zien. De culinaire studenten waren onder de indruk van de harmonie van texturen en smaken in dit gerecht. Ook Chef Nicole Tong Sang gaf het belang van het bijwonen van deze masterclass aan. Zij was enorm ingenomen met de vaardigheden van de Nikkei Chef. De masterclass was interactief opgezet, waarbij de deelnemers werden aangemoedigd om vragen te stellen en met de chef in gesprek te gaan tijdens het kookproces.
Naast de praktische kookvaardigheden deelde de chef ook inzichten in de culturele betekenis van elk gerecht, wat een rijkere context gaf voor de culinaire tradities van Peru. Deze culturele uitwisseling voegde een betekenisvolle laag toe aan de masterclass, waardoor de deelnemers het erfgoed en verhalen achter de smaken die ze creëerden, beter konden waarderen.
De masterclass werd afgesloten met een proeverij. Dit evenement was meer dan alleen een kookles, zegt de waarnemend directeur; het was een viering van de Peruaanse keuken, mogelijk gemaakt door de toewijding van Marriott Hotel aan het bieden van uitzonderlijke culinaire ervaringen. Voorts gaf de CEO van Marriott Hotel, de heer Egon Von Foidl, de studenten aan wat de drijfveer is geweest om deze masterclass mogelijk te maken. De studenten verlieten de sessie geïnspireerd en uitgerust met nieuwe culinaire technieken, klaar om een stukje Peru naar hun eigen keukens te brengen.