Pride Month Suriname organiseert al tien jaar Pride Month in de maand oktober. Dit jaar vinden de evenementen grotendeels online plaats, maar er zijn ook fysieke activiteiten waar een beperkt aantal personen toegang heeft, vanwege de Covid-maatregelen.
Een van de activiteiten die online plaatsvinden, is de lancering van PrideStories en Vrijpostige Vragen. Met Vrijpostige Vragen krijgen personen uitde LGBTQ+ gemeenschap de gelegenheid om vragen te beantwoorden over vooroordelen en taboes die in de gemeenschap bestaan over LGBTQ+. Pride Stories is een voortzetting van een fysieke activiteit die jaarlijks tijdens de Coming Out Week werd gehouden. Daar vertelden personen uit de LGBTQ+ gemeenschap hun Coming Out Story om anderen die dezelfde ervaringen hebben, te laten weten dat zij niet alleen zijn en om ook hun verhaal te vertellen. Dit zegt Eva de Kuijper, vrijwilliger bij de Pride Month. De Kuijper is al drie jaar vrijwilliger bij de organisatie.
Video vastleggen
Toen in 2020 restricties kwamen op fysieke activiteiten, is besloten om de Pride Stories op video vast te leggen. De Kuijper regisseert de opnames. De eerste opname is meteen aangeslagen. Daarin vertelt Conrad Issa over zijn ervaring met de Coming Out (het uit de kast komen) van zijn zoon. “Dat verhaal werd massaal gedeeld. Zo merkten we ook dat we meer mensen bereikten dan bij de fysieke Pride Stories die met minder publiek werden gehouden. Iemand is eerder geneigd om een video op Facebook te bekijken, dan naar zo een evenement te komen”, zegt de Kuijper. Dan bereik je ook personen buiten de LGBTQ+ gemeenschap.
Mentale gezondheid bij LGBTQ
De Kuijper is vanwege haar werk als psycholoog geïnteresseerd geraakt om vrijwilliger te zijn bij de organisatie. Ze merkte dat binnen de LGBTQ+ gemeenschap mentale gezondheidsproblemen een belangrijk vraagstuk vormen. “Ik merkte dat mentale gezondheidsproblemen vaak voorkomen doordat mensen vanwege hun seksualiteit en vanwege gender geen acceptatie ervaren door hun ouders en de maatschappij. Elk mens heeft behoefte om geaccepteerd te worden en als dat niet gebeurt, dan doet het toch heel veel met een persoon.” Daarnaast kan zelfacceptatie ook een proces zijn. “Soms hebben mensen vanwege hun religieuze achtergrond ook moeite om hun seksualiteit te accepteren.” In een van de stories vertelt de geïnterviewde graag acceptatie te hebben verwacht van de moeder”, maar later drong het tot mij door dat ik zelf ook tijd nodig had om mezelf te accepteren, dus kon ik dat ook niet meteen van haar verwachten.”
Volgens De Kuijper kunnen personen die vragen hebben over hun seksualiteit het best een vertrouwenspersonen zoeken om twijfels te bespreken. Er zijn daarnaast organisaties die begeleiding bieden. Enkele organisaties zijn Women’s Way Foundation Suriname, Parea en New Monday.
Mati awards
Pride Month duurt van 1 tot 30 oktober. Rondom Coming Out Day, 11 oktober, wordt Coming Out Week gevierd. Daarbij worden personen die nog in de kast zijn, gesterkt met verhalen om eventueel uit de kast te kunnen komen. Maar die motivatie vindt ook buiten de Coming Out Week plaats. Eerder in de maand is de MATI award postuum uitgereikt aan Shailendra Girjasing. De MATI award krijgen personen en organisaties die zich inzetten of hebben ingezet voor de integratie van gelijkwaardigheid en wederzijds respect van de LGBTQ+ gemeenschap. Als organisatie is de Nederlandse ambassade gewaardeerd voor haar inzet. Dit jaar is er wederom niet de gebruikelijke grootse afsluiting van de Pride Month. Er zijn wel activiteiten zoals een Family Day in de Paramaribo Zoo en elke zaterdag de Pride Café. Daarnaast zijn er regelmatig activiteiten online.