Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft maandag tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee de beerput van het Mungra Medisch Centrum (MMC) opengetrokken. “Bij de wisseling van de wacht werd een enorme schuld aangetroffen, die opliep tot ongeveer SRD 42 miljoen”, zegt Ramadhin in zijn toespraak.
Volgens de minister was de totale schuldpositie van het MMC per 17 juli 2020 MMC SRD 14.7 miljoen, USD 1 miljoen en 72.000 euro, wat de totale schuld bracht op SRD 42 miljoen. “Bij binnenlandse leveranciers was er een schuld van SRD 1.9 miljoen, USD 17.000 en 15.000 euro, terwijl bij de buitenlandse leveranciers er een schuld was van USD 902.000 en 56.000 euro.”
Verder waren aan externe projecten SRD 12,8 miljoen besteed, waarvan SRD 3.2 miljoen voor de bouw van Covab Nickerie en SRD 9,6 miljoen voor de bouw van Streekziekenhuis Atjoni. Verder constateerde hij een schuld bij twee banken van SRD 2 miljoen met een maandelijkse rente van SRD 87.500. Er waren ook achterstallige betalingen bij Nederlandse medisch specialisten van 30.000 euro, zegt de minister.
Ramadhin geeft verder aan dat de declaraties van het ziekenhuis voor 2019, dus voor de Covid-19-periode, SRD 2.8 miljoen was bij het Staatsziekenfonds (SZF) per maand en tijdens de Covid-19-pandemie declareerde het ziekenhuis SRD 1.9 miljoen. “Er zijn ook andere zaken geconstateerd. Een voormalig directeur van het ziekenhuis is in staat geweest zonder feitelijke declaraties ruim SRD 63 miljoen te innen bij het SZF. Er is door de voormalige directie een schuld van USD 905.000 opgebouwd bij een lableverancier.”
Er werd maandelijks SRD 1 miljoen gestort op de rekening van het MMC, maar dit geld werd gebruikt voor andere projecten, zoals het opzetten van verbrandingsovens, Covab Nickerie en voor het streekziekenhuis Atjoni. Dus MMC werd ingezet door de voormalige regering om externe projecten te financieren, stelt de minister.
Volgens hem zijn apparaten van het ziekenhuis al jaren niet vervangen, maar toenmalige leden van directie en bestuur gingen wel jaarlijks Düsseldorf bezoeken voor zogenaamde beurzen van medische apparaten. “Er zijn verder contracten gesloten met vrienden en familie, waarbij zelfs de studie van een eerstegraads familielid van een beleidsmaker volledig is gefinancierd en na het afronden van de studie werd de persoon in kwestie aangenomen voor een salaris van 5000 euro om op afstand diensten te verlenen, daarvoor is er wel een CLAD-onderzoek gaande.”
Desondanks heeft de huidige regering geïnvesteerd in specialistische dienstverlening voor ongeveer SRD 5 miljoen, USD 52.000 en 124.000 euro. Volgens de minister zal het personeel van MMC een loonaanpassing van 17% krijgen, die eind van deze maand in zal gaan met een twk per maand vanaf januari.