In een verklaring van het medisch stafbestuur van het Academisch Ziekenhuis (AZP), waarschuwen medici dat het niet goed zal aflopen met de medische zorg, als er niet serieus aandacht wordt geschonken aan de vele problemen binnen de zorg. “Als die wederom uitblijft, zullen wij genoodzaakt zijn om op grond van de structurele tekorten aan middelen alsook personeel, onze diensten af te bouwen tot een lager niveau welke sustainable is”, geven de medici aan in hun verklaring.
Het afbouwen van de zorg zal volgens hen “helaas gepaard gaan met onnodig lijden en ook overlijden van Surinaamse burgers”. Het stafbestuur vult aan dat de grootste blaam voor het al geruime tijd afbrokkelen van het niveau van de medische zorg, gelegd kan worden in de schoot van de vorige regeringen, maar geeft ook aan dat “de huidige regering hierin niet gevrijwaard blijft”.
De medici geeft ook in de verklaring aan dat verschillende vakgroepen binnen de medische sector enkele keren aan de noodbel hebben getrokken van een ernstig verval van de tweedelijns medische zorg, niet beschikken of onregelmatig beschikken over de essentiële geneesmiddelen en apparatuur, alsook het wegtrekken van gespecialiseerd personeel, artsen en verpleegkundigen naar het buitenland. Ook het feit dat patiënten moeten bijbetalen voor verbruiksartikelen en behandelingen hebben de bereikbaarheid van zorg voor velen beïnvloed.
Ook geven de medici aan dat als er geen serieuze aandacht wordt gegeven zij genoodzaakt zullen zijn per afdeling aan te geven welke diensten nog haalbaar zullen zijn. “Afhankelijk van de verpleegkundigen en artsenbezetting van onze afdelingen zal ook worden bepaald hoeveel bedden wij open kunnen houden”, geven de medici van AZP aan.
Tegenreactie Volksgezondheid
Het ministerie van Volksgezondheid in een tegenreactie op de verklaring betreurt de manier waarop het medisch stafbestuur omgaat met de problemen in de zorg, zonder zich eerst te vergewissen van de actuele stand van zaken en die te bespreken. Het ministerie geeft aan dat ziekenhuisdirecties primair verantwoordelijk zijn voor zowel de personele invulling, alsook de randvoorwaarden die aanwezig moeten zijn om optimale zorg te bieden. Volksgezondheid onderkent wel dat de regering en zij als ministerie als eindverantwoordelijke worden gezien, als het gaat om waarborgen van de kwaliteit en het garanderen voor de toegang tot medische zorg.
Als herinnering naar de medici toe geeft het ministerie aan dat een van de grootste problemen bij het aantreden van de huidige regering, het ontbreken van financiële middelen was en geeft ook aan dat dit zijn weerslag heeft gehad op de zorg. “We zijn nog niet helemaal uit de problemen, maar er wordt gestaag aan gewerkt”, geeft het ministerie resoluut aan.
Schulden
Het ministerie geeft aan dat regeringen wereldwijd te kampen hebben met de enorme schade aan de zorg door Covid-19. Door de gevolgen van de pandemie en ook de financiele chaos van Suriname, heeft het ministerie zaken zoals het aflossen van de torenhoge schulden, welke zijn achtergelaten op het ministerie, in te lopen.” Schulden zoals diensten voor kankerbestraling behandelingen die sedert 2018 niet zijn betaald. Het niet betalen hebben als gevolg gehad dat het bestralingsapparatuur slecht onderhouden is. Ook de onbetaalde ARMULOV-behandelingen sinds 2018 en het financieel tekort van 4 miljoen Euro bij het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname. Hierdoor konden geen essentiële medicaties worden besteld, maar door inspanning van de regering zijn deze tekorten voor een groot deel opgeheven, zijn enkele van de zaken opgesomd door het ministerie van Volksgezondheid in reactie op de verklaring van het medisch stafbestuur van het AZP.
Aanpak gezondmaken sector
Volksgezondheid beseft ook dat essentiële zaken zoals het aanpassen van de ligdagtarieven moest gebeuren, zodat de ziekenhuizen het hoofd boven water konden houden. De ligdagtarieven zijn sinds 2014 niet aangepast. Met de alsmaar stijgende koers en inflatie liggen de werkelijke kosten van de ligdagtarieven vele malen hoger dan werd betaald. “In nog geen 10 maanden tijd is het ligdagtarief voor ziekenhuizen met 290 procent aangepast, ook van de overige medische diensten.” Honoraria van specialisten en andere ondersteunende diensten zijn in 2021 aangepast en hebben ziekenhuizen ondersteuning gekregen in de Covid-zorg en zijn ook de kritische crediteuren betaald, geeft het ministerie verder aan.Verder buigt het ministerie zich over een passend zorg-verzekeringsstelsel voor Suriname, een passend aandeel van het BNP voor de gezondheidszorg en welke financieringsmodellen voor de zorg in Suriname kunnen worden geïmplementeerd, deze zijn enkele zaken die in een assessment rapport in juni 2022 worden gepresenteerd aan het ministerie, zodat zij een finaal advies kunnen brengen.
Het ministerie doet een dringend beroep op het medische stafbestuur van het AZP, om dringend in overleg te treden met de directie van het ziekenhuis, voor het bespreken van de dringende tekorten. Zodat de directie van het AZP samen met het ministerie kan werken aan oplossingen van zaken die nog openstaan.