Het adopteren van kinderen uit het buitenland is per direct niet meer toegestaan in Nederland, zo heeft demissionair minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming besloten. Lopende adoptieprocedures mogen nog wel worden afgerond, maar nieuwe adoptieaanvragen worden niet meer in behandeling genomen.
De bewindsman volgt hiermee een recente motie van de Tweede Kamer. Vorige maand nam de Kamer een motie van de SP aan, waarin het kabinet werd verzocht om een plan te presenteren voor het zorgvuldig afbouwen van interlandelijke adoptie.
Deze motie kreeg brede steun van onder andere de SP, PVV, VVD, BBB, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, FvD en JA21. Aanvankelijk wilde minister Weerwind de motie niet uitvoeren en eerst de gevolgen en mogelijkheden van een adoptieverbod onderzoeken. Desondanks is nu toch besloten tot een onmiddellijke stopzetting van nieuwe adopties uit het buitenland.
Volgens Weerwind staat de zorgvuldige afbouw van adoptieprocedures voorop. “Voor betrokkenen kan het nieuws dat we nu definitief stoppen als een schok komen. Ik ben mij zeer bewust van de emotionele impact die dit met zich mee kan brengen.” Het ministerie heeft aangegeven dat lopende procedures van aspirant-adoptieouders die al een BKA-nummer (Buitenlands Kind ter Adoptie) hebben, voorlopig doorgaan. Dit omvat ook de geplande informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten. Echter, in deze procedures wordt wel aangegeven dat de adoptie mogelijk niet kan worden afgerond, afhankelijk van de verdere invulling van het afbouwplan.
De discussie over buitenlandse adoptie loopt al jaren. In 2021 werd adoptie uit het buitenland stilgelegd na een vernietigend rapport over misstanden. Minister Weerwind maakte later adoptie uit acht landen weer mogelijk, waaronder de Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal. SP-Kamerlid Van Nispen heeft door de jaren heen de overtuiging gekregen dat adoptie uit het buitenland op termijn geen duurzame oplossing biedt om kinderen te beschermen.
Volgens hem is het vaak beter voor kinderen om op te groeien in hun eigen regio, en wees hij op misstanden in het verleden zoals valsheid in geschrifte en de handel in kinderen. Bij het indienen van de motie ontraadde minister Weerwind deze, daarbij wijzend op de zorgvuldige selectie van de acht landen en de ingebouwde waarborgen binnen het Nederlandse adoptiesysteem.