De regering heeft nog geen standpunt genomen over de excuses die Nederland op 19 december wil aanbieden voor het slavernijverleden.
“De gesprekken zijn geïntensiveerd en er zal gesproken worden tot de belanghebbenden, de regeringstop en het parlement om tot een standpunt te komen”, zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag tijdens de regeringspersconferentie over deze kwestie.
Het staatshoofd gaf aan dat van al de gevoerde gesprekken hij notities zal ontvangen die uiteindelijk zullen leiden tot een standpunt. Intussen is al bekend dat de Nederlandse minister Sigrid Kaag van Financiën, die tevens de vicepremier is, binnenkort een bezoek zal brengen aan Suriname om namens haar regering de Surinaamse regering formeel en omstandig te informeren over de voornemens om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. “Zij is welkom en de verschillende inzichten zullen ook gedeeld worden met haar om tot een standpunt te komen.”
Eerder werd bekend dat de Nederlandse minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming naar Suriname zou komen om toelichting te geven van de excuses, die premier Mark Rutte zal richten aan de Surinaamse samenleving. Er werd flink kritiek geleverd door Surinaamse Afro-organisaties in Nederland en Suriname op dit voorstel. Door de druk besloot de Nederlandse regering om Kaag naar Suriname af te vaardigen. Volgens Santokhi zal Weerwind wel een bezoek brengen aan Suriname, maar zijn bezoek is met enkele dagen uitgesteld. “Hij komt naar Suriname in het kader van samenwerking op het gebied van veiligheid, rechtsbescherming en rechtshandhaving.”
Onder andere de stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname en de Nationale Reparatie Commissie Suriname zijn fel tegen de excuses van premier Mark Rutte op 19 december. De nazaten van de tot slaaf gemaakten zijn van mening dat de excuses in Suriname op 1 juli moeten plaatsvinden, omdat de slavernij zich in Suriname heeft afgespeeld.