De directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadar Sukul, heeft vooralsnog geen nieuwe maatregelen afgekondigd, ondanks het stijgende aantal Covid-19-positieven. Tijdens de persconferentie donderdagavond in het perscentrum geeft de directeur aan dat de verschillende actoren de situatie zullen blijven monitoren. “We blijven de cijfers volgen en zullen in overleg met het Crisis Managementteam indien nodig de maatregelen aanpassen, zegt Gajadar Sukul.
De zorgsector zit weer eens onder grote druk en volgens de statistieken gepresenteerd door Lycke Woittiez, internist-infectioloog, lijkt het niet de goede kant op te gaan. “De Covid-situatie in Suriname gaat momenteel niet goed. Als we kijken naar de statistieken hebben we de derde golf niet eens behoorlijk afgesloten of we zijn al in de vierde golf beland”, zegt Woittiez, die de enorme stijging schuift in de schoenen van de aanwezigheid van de deltavariant in Suriname.
Bernardo Panka, intensivist-internist en tevens vertegenwoordiger van het Outbreak Management Team beaamt dat de zorgsector onder grote druk staat momenteel. “Er is een tekort aan bedden, medisch personeel en andere zaken om Covid-19-zorg te kunnen bieden. We gaan in grote problemen komen als er ineens veel meer mensen zich komen aanmelden voor Covid-19-zorg. Het is daarom van belang dat mensen zich laten vaccineren om enige verlichting te brengen in de zorgsector”, zegt Panka die niet tevreden is met de vaccinatiegraad.
Momenteel heeft slechts 31,2 procent van de doelgroeppopulatie zich laten vaccineren. De specialisten benadrukken dat vaccineren niet betekent dat je het virus niet kan krijgen. “Het verkleint je kans voor 90 procent om of met ernstige bijwerkingen opgenomen te worden of voorkomt ook ziekenhuisopname”, zegt Panka. Volgens de statistieken van Woittiez was er een duidelijke gap tussen gevaccineerden en niet gevaccineerden die zijn opgenomen. Tot 10 september waren er 418 niet gevaccineerden opgenomen in ziekenhuizen, terwijl van de groep gevaccineerden 20 mensen ziekenhuisopnamebehoeftige waren.
Ook de thuismonitoring van positieve patiënten uitgevoerd door de huisartsen staat onder druk. Aartie Soekhlal die de huisartsen vertegenwoordigde tijdens de persconferentie, gaf aan dat de huisartsen merken dat de groep thuisisolatiepatiënten aan het groeien is. “Behalve een toename van patiënten merken we ook een toename in verslechtering van de situatie bij patiënten”, zegt Soekhlal. Zij zegt dat dit te wijten is aan de deltavariant. Tot voor kort is het ook mogelijk dat Covid-19-patiënten van huis uit zuurstof toegediend krijgen. Soekhlal geeft aan dat door de druk de werkwijze van de monitoring aangepast zal moeten worden.
[image: 20210909_182159.jpg]