De Organisatie van Inheemse volken in Suriname (OIS) wil dat er haast gezet wordt achter de behandeling en de totstandkoming van de Wet Grondenrechten Inheemsen en Tribale volken.
Daarom heeft de organisatie vandaag een fors document met daarin tien wetsvoorstellen aangeboden aan de voorzitter van De Nationale Assemblee. De organisatie heeft volgens Steven Jakaoemo, jurist van het technisch team van de organisatie, genoeg wetenschappers in huis die geraadpleegd kunnen worden.
De jurist hoopt dat met het voorstel het parlement meer middelen heeft om te werken aan wetgeving voor erkenning van de grondenrechten. Jakaoemo zegt dat er zelfs betere oplossingen voor de overheid zijn opgenomen in de wetsvoorstellen. Hij verduidelijkte dat er voorbeelden zijn gebruikt bij internationale verdragen en overeenkomsten die internationaal gelden.
Assembleevoorzitter Marinus Bee geeft aan dat hij blij is met de voorstellen omdat dit het parlement een eindje op weg zal helpen in de totstandkoming van wetgeving. Hij stelt dat als de ontwikkelingen in het parlement gevolgd worden, er schot in de zaak komt. “Wij zijn bezig en er zijn zelf openbare discussies op gang gebracht.”
Bee heeft de delegatie gevraagd om de kracht van de voorouders op te roepen om hen bij te staan in het traject naar de totstandkoming van de wetgeving. Om ons bij te staan en te komen tot oplossingen van dit probleem.”
Hij stelt dat de petities en de roep van de inheemse gemeenschap ervoor hebben gezorgd dat DNA bezig is met de behandeling. Hij stelt dat de petities die ingediend zijn door verschillende inheemse en tribale volken hebben gemaakt dat er enige voortvarendheid is gesteld in de aanpak van het probleem met betrekking tot de grondenrechten.
Josien Aloema, OIS voorzitter, merkt op dat de inheemse gemeenschappen genoeg deskundigheid in huis hebben. Ze stelt dat de groepen niet ‘minder kennis’ van wetgeving dragen, maar stil zijn en alles volgen. De voorzitter heeft het document is ook in digitale vorm overhandigd aan Bee. Ze stelt dat de groep niet meer achter wil blijven in de ontwikkeling om de wetgeving te realiseren.