“Het openbaar Ministerie zal beter moeten afwegen met de belangenoverweging die gemaakt wordt bij het al dan niet hanteren van vrijheidsbeperkende maatregelen.” Dit geeft advocaat Derrick Veira aan. Hij is de raadsman van activist Raoul Abdoelrahman.
“Als er feiten, dan wel omstandigheden zijn die maken dat iemand als verdachte moet worden bestempeld, moet er eerst worden afgewogen of aanhouding noodzakelijk is. Die afweging heb ik niet gezien”, verduidelijkt Veira. Het is nog steeds onduidelijk waarom de activist is aangehouden.
Volgens de raadsman is dit niet naar voren gekomen in het process-verbaal en de politierapporten. “Er is gewerkt met 4 tot 5 foto’s waarop Abdoelrahman te zien is tijdens de protesten op het Onafhankelijkheidsplein. Verder blijkt dat er aangifte tegen hem is gedaan door een inspecteur van politie.”
Abdoelrahman werd tijdens een solo protestactie op maandag 20 februari aangehouden wegens verstoring van de openbare orde, opruiing, opzettelijke brandstichting en vernieling en werd opgesloten in Santo Boma. “De informatie is zodanig nietszeggend dat je jezelf afvraagt waar we mee bezig zijn.
Dat kan nooit en nimmer de basis zijn om iemand aan te houden, dan nog in verzekering te stellen”, legt de raadsman verontwaardigd uit. Er komen volgens hem nog enkele zaken voor die onjuist zijn en niet moeten voorkomen in het dossier. “Ik neem aan dat het Openbaar Ministerie die correcties zal aanbrengen bij de politie om herhaling van oneigenlijke zaken te voorkomen.”
De raadsman geeft aan dat hij aanwezig was tijdens het verhoor van Abdoelrahman, nadat hij in verzekering was gesteld. De activist wordt gezien als een kritische burger, en daar is de politie niet altijd tegen opgewassen, geeft de raadsman aan. “Ik wil niemand tekort doen. Maar hoe moeilijker de sociaal-economische situatie wordt, hoe kritischer men wordt. Dit zal zich uiteindelijk ventileren.”
Het moet volgens hem wel duidelijk aangegeven worden wanneer er sprake is van opruiing. “Is er een concrete omstandigheid die heeft gemaakt dat kritiek is omgeslagen naar opruiing”, vraagt hij zich af. Het OM heeft ook gefaald die omschakeling aan te tonen, want nu is een ieder kritisch. Wie niet kritisch is, zijn degenen die er profijt aan hebben dat deze economische crisis voortgang vindt.”
Abdoelrahman is dinsdagavond rond 8uur vrijgelaten uit Santo Boma. Hij zegt ook verder te gaan met de strijd.