President Chandrikapersad Santokhi heeft zondag 6 juli in De Nationale Assemblée zijn felicitaties uitgesproken aan de nieuwgekozen president Jennifer Geerlings-Simons en vicepresident Gregory Rusland. Tijdens zijn toespraak blikte hij terug op zijn regeerperiode en riep hij op tot nationale eenheid.
Santokhi erkende met zichtbare emotie het oordeel van het volk: “Het volk heeft gesproken. En, zoals het hoort in een democratische rechtsstaat, buigen wij ons voor de wil van het volk.”
De president feliciteerde Jennifer Geerlings-Simons met haar verkiezing tot eerste vrouwelijke president van Suriname en wenste haar en vicepresident Gregory Rusland “wijsheid, kracht en standvastigheid” toe. Hij benadrukte dat de uitdagingen voor het nieuwe leiderschap groot zijn, maar riep op tot samenwerking en eensgezindheid: “Het pad dat voor hen ligt, is niet eenvoudig, maar het is een pad dat wij allen samen moeten bewandelen.”
Terugblik op een turbulente regeerperiode
Santokhi stond stil bij de moeilijke omstandigheden waaronder hij zijn ambt vervulde. “We hebben heftige stormen doorstaan: economisch, politiek en sociaal-maatschappelijk,” aldus de president. Hij wees op de COVID-19-pandemie, internationale economische druk en binnenlandse verdeeldheid, maar benoemde ook de successen van zijn regering, waaronder het economisch herstelprogramma, hervormingen, en het “Royalty’s voor Iedereen”-initiatief waaraan inmiddels 60.000 burgers deelnemen.
Ook verwees hij naar het herwonnen internationale vertrouwen in Suriname: “We hebben de stem van Suriname weer geloofwaardig laten klinken op het internationale toneel, met waardigheid, met trots en met een rechte rug.”
Tegelijkertijd erkende hij tekortkomingen: “Er zijn beslissingen genomen die achteraf anders hadden gekund. Er zijn verwachtingen gewekt die misschien niet volledig zijn waargemaakt.” In zijn toespraak onderstreepte hij dat leiderschap ook betekent verantwoordelijkheid nemen voor fouten.
Een boodschap van verbinding
De president sprak openlijk over zijn streven naar eenheid in het land, ondanks obstakels en kritiek: “Suriname kan alleen vooruit als wij elkaar niet loslaten. Als wij bruggen bouwen in plaats van muren.” Hij richtte zich tot zijn team, het parlement en alle beroepsgroepen die het land draaiende houden, van leraren tot ondernemers en zorgpersoneel.
Aan de jeugd zei hij: “Dromen is geen naïviteit, het is de motor van vooruitgang.” Aan de diaspora zei hij: “Blijf terugkomen, want onze harten zijn voor eeuwig met elkaar verbonden.”
Vooruitkijken met hoop
Tot slot sprak president Santokhi zijn hoop uit voor de toekomst van Suriname: een land waar rechtvaardigheid, solidariteit en nationale eenheid centraal staan. “De dienst aan het volk is eeuwig,” zei hij. “Mijn liefde voor Suriname kent geen ambtstermijn.”
De inauguratie van de nieuwe regering vind plaats 16 juli in het NIS. Tot die tijd blijft Santokhi zijn ambt vervullen met wat hij noemt “nederigheid en plichtsbesef.”