Volgens de Vereniging van Economisten in Suriname moet de regering heel hard sleutelen om de nodige inkomsten binnen te halen voor de extra uitgaven die zij nu hebben met de loonsverhogingen die zijn toegekend aan de ambtenaren en andere landsdienaren.
Steven Debipersad, voorzitter van de VES, hoopt dat de regering de nodige berekeningen heeft gedaan om binnen de parameters van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te blijven. Dit vooral omdat de regering eind september de nieuwe begroting voor 2025 moet presenteren tijdens de jaarrede van de president. ‘Ik ga ervan uit en hoop ook als econoom dat vooral Financiën de nodige berekeningen heeft gemaakt hoeveel uitgaven er precies zijn en wat het per maand zal zijn en ook wat het effect zal zijn op onze koers en inflatie.”
Wat vast staat is dat de regering harder zal moeten werken om de inkomsten binnen te krijgen om de SRD 835 miljoen die zij tot eind van het jaar moeten betalen aan koopkrachtversterking en loonsverhogingen. De minister van Financiën en Planning zegt dat de belastingdienst de middelen moet binnenhalen. Ook uit de goud- en houtsector moet volgens de regering geld binnen komen. Een van de kritische kanttekeningen van het IMF voor de regering is dat er meer inkomsten binnen moeten komen de kosten moet verminderen. Debipersad zegt dat deze belofte wel tegenstrijdig is en mogelijk nog een grotere druk op de uitgaven van de regering kan leggen.
Of het de regering zal lukken om de nodige financiële middelen binnen te halen moet nog blijken. De VES-voorzitter is er niet echt hoopvol over. “Hoeveel meer moet de belastingdienst werken om de middelen binnen te halen als het ze tot nu toe niet is gelukt. Van bepaalde sectoren weten we dat zij niet zoveel afdragen dan wat zij zouden moeten afdragen. Wat zal de overheid anders doen in hun beleid om ervoor te zorgen dat de middelen wel binnen gehaald worden”, zo vraagt Debipersad zich af.
Behalve invloed op het staatsinkomen en de uitgaven kan deze verhoging ook van invloed zijn op andere economische zaken, zoals onze inflatie en koersontwikkeling. De regering heeft in haar berichtgeving duidelijk aangegeven dat zij op een verantwoorde manier de verhogingen zal betalen op zo’n maniere dat het een minimale impact zal hebben. De minister van Financiën en Planning gaf aan dat dit zeker in hun overweging is meegenomen.