Na een productief werkbezoek aan financiële instanties zoals de Wereldbank, benadrukt minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, dat de huidige Surinaamse regering geen leningen zal afsluiten op basis van toekomstige olie-inkomsten.
Moody’s, een Amerikaans kredietbeoordelingsbureau, maakte bekend dat Suriname, dankzij een prudent en verantwoord financieel beleid, een positieve kredietwaardering heeft gekregen. Dit verklaarde de minister via Jason Saiman, woordvoerder van de president.
“We willen op geen enkele manier de olie, die we nog moeten produceren, verkopen en als onderpand gebruiken voor gemakkelijk geld, dat de volgende generatie zou belasten”, stelt de bewindsman tijdens een interview in de marge van de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. TotalEnergies SE en APA Corp kondigden deze maand een offshore-project van $10,5 miljard aan, waarmee in 2028 ruwe olie zal worden geproduceerd. Ondanks aanbiedingen van makelaars in Washington tijdens zijn bezoek, overweegt de regering geen leningen met toekomstige olie-inkomsten als onderpand.
De opmerkingen bieden inzicht in het beleid van een van ‘s werelds nieuwste olieproducenten over de verwachte olie-inkomsten, die volgens het staatsbedrijf wel $26 miljard kunnen opleveren. Dit vooruitzicht heeft bijgedragen aan een dubbele krediet-upgrade door Moody’s afgelopen week, waarbij Suriname van CAA3 naar CAA1 is gestegen. “We streven als regering naar nog betere resultaten en bij voortzetting van het huidige beleid zien de vooruitzichten er positief uit”, aldus minister Raghoebarsing.
Tot slot gaf de minister aan dat het IMF heeft voorspeld dat de economie van $4,9 miljard dit jaar naar verwachting met 3% zal groeien. Een jaar geleden rondde de overheid een schuldsanering af met een Value Recovery Instrument (VRI), waarmee schuldeisers (bondholders) deels gecompenseerd worden als de toekomstige olie-inkomsten gerealiseerd worden. De waarde van deze schulden (bonds) is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld tot ongeveer 101 cent per dollar. Ondertussen hebben staatsobligaties met vervaldatum in 2033 dit jaar een rendement van 13% opgeleverd, het dubbele van vergelijkbare opkomende markten.
De minister van Financiën voegde eraan toe dat de overheid niet van plan is meer olie-gerelateerde instrumenten te verkopen. “Sommige mensen zeggen dat we extra fondsen nodig hebben en dat we de VRI willen verkopen, maar dat gaan we absoluut niet doen”. Investeerders hebben ook voorgesteld om een deel van de schuld vroegtijdig terug te kopen via mechanismen zoals debt-for-nature swaps. Minister Raghoebarsing verklaarde dat de overheid het idee heeft overwogen, maar tot de conclusie is gekomen dat het niet de moeite waard is.