De rijstproductie is in gevaar, want de boeren hebben geen geld meer om de verschillende inputs te kopen om te zaaien. Dit zegt voorzitter Harinandan Oemraw van Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).
De rijstboeren treffen al voorbereidingen voor de inzaaiperiode die officieel op 10 november zal beginnen. “De boeren verwachten financiële hulp van de regering, anders zal er heel weinig ingezaaid worden.” Er komt binnenkort een gesprek met de regering en er zullen voorstellen gedaan worden door het rijst platform, dat recent geïnstalleerd werd, op welke manier de boeren geholpen kunnen worden. In de vorige inzaaiperiode was de planning om 30.000 hectare rijst te zaaien, maar door een gebrek aan ondersteuning werd er maar 18.000 hectare gezaaid. “Als de ondersteuning tijdens deze periode van de regering uitblijft, dan ben ik bang dat er veel minder dan de vorige keer gezaaid zal worden.”
Hij meent dat de inzaai dit keer tussen de 10.000 en 15.000 hectare zal liggen, als de regering verzuimt om de boeren te helpen. Dit is heel weinig en is een dieptepunt vergeleken met de afgelopen jaren, waarbij de inzaai zeker tussen de 18.000 en 22.000 hectare lag. “We hebben helemaal geen geld om meer in te zaaien, want tijdens het oogstseizoen hebben we ons padie ver beneden de kostprijs moeten verkopen aan de pelmolenaars. Daarom vragen we nu ondersteuning aan de regering.”
Als de inzaai werkelijk tussen de 10.000 en 15.000 hectare zal zijn, dan zal de oogst nog net genoeg zijn om de lokale markt te voorzien van rijst. De lokale markt heeft per seizoen ongeveer 12.000 hectare aan rijst nodig. Dit betekent dat er een schaarste kan optreden op de lokale markt, want een groot deel van het oogst is bestemd voor de export. “Er zal dan misschien zelfs rijst geïmporteerd moeten worden, wat heel duur zal zijn of er zal niet geëxporteerd worden.”