De bond van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft eindelijk duidelijkheid van het stichtingsbestuur gekregen dat de directie van SBB mandaat heeft om te onderhandelen over de salarissen. Dit zegt Dino Souprayen, voorzitter van de bond van SBB.
“De directie heeft duidelijk mandaat gekregen om te onderhandelen met de bond over de salarissen”, zegt Souprayen. De salarissen van de medewerkers worden uitbetaald op een koers van SRD 9,- en voor velen is dit al meer dan achterhaald.
Maandag legde de bond het werk neer, omdat het bestuur van SBB aanpassingen wilde aanbrengen aan de secundaire voorwaarden van de CAO, nadat de bond en directie een akkoord hadden bereikt. De bond en haar leden waren het niet eens over het feit dat het bestuur na het bereiken van een akkoord, nog aanpassingen wilde aanbrengen.
Met het vertrek van Stanley Betterson als directeur was het niet duidelijk hoe zaken met de CAO zouden verlopen. De directie belast met de waarneming, verzekerde de bond dat alles gewoon door zou gaan, totdat het stichtingsbestuur zich kwam inmengen. Het werk was sinds maandag compleet platgelegd. Souprayen en zijn leden hielden voet bij stuk, de bond gaf aan dat de directie geen mandaat had gekregen om namens het bestuur met de bond te onderhandelen. “Het bestuur gaf toen aan dat er sprake zou zijn van een miscommunicatie, maar dat is niet voor ons bord. Onze gesprekspartner is de directie van SBB”, stelde Souprayen toen duidelijk.
Uiteindelijk heeft de bond de CAO ondertekend, maar eiste toen ook van het bestuur om duidelijk aan te geven wie mandaat heeft. “We moeten nog onderhandelen over onze salarissen en willen niet dat het ons weer overkomt dat er plotseling onduidelijkheid is over wie mandaat zou hebben”, zegt Souprayen. Er is toen actie ondernomen door de bond en haar leden en werden de poorten op het SBB-terrein gebarricadeerd. Het bestuur mocht niet weg tot er duidelijkheid was gegeven over hoe het zat met het mandaat.
Het stichtingsbestuur is gezwicht en heeft per brief duidelijkheid gegeven dat de directie de bevoegdheid heeft om namens het bestuur te onderhandelen met de bond. “Ik vind het wel jammer dat het zo lang heeft geduurd, want maandag hebben we aangegeven dat we hierom in actie gaan en pas donderdag komt men vergaderen. Het leek er op alsof de urgentie voor het komen tot een oplossing er niet was.”
Deze actie moet volgens Souprayen gezien worden als een strijd voor de SBB en niet tegen de SBB in deze. “Als mensen met andere zaken komen is dat voor hen, maar unu ey feti gi SBB.” In het schrijven van het bestuur is duidelijk aangegeven dat het bestuur de directie van SBB machtigt om namens hen te onderhandelen. Echter is een voorwaarde voorgehouden dat het voorstel ook met het bestuur gedeeld moet worden en bekeken zal worden door het bestuur alvorens er een akkoord bereikt kan worden. Souprayen geeft aan dat de afspraken duidelijk zijn nagekomen en dat het werk nu hervat kan worden. De bond hoopt dat het signaal naar het bestuur duidelijk is en dat het werk dat alle partijen hebben uit te voeren, gedaan kan worden zonder elkaar dwars te liggen.