Na de rellen en excessen van 17 februari eerder dit jaar begon president Chandrikapersad Santokhi met een reeks gesprekken met verschillende maatschappelijke groeperingen. Dit initiatief stond bekend als de zogenaamde “pre-dialoog.” Het is nu duidelijk dat dit label passend was, aangezien de geïnstitutionaliseerde nationale dialoog, waar president Santokhi herhaaldelijk naar verwees in zijn toespraken, nooit van de grond is gekomen.
“De regering streeft naar een gestructureerde en geïnstitutionaliseerde nationale dialoog met diverse groepen in de samenleving”, verklaarde president Santokhi tijdens een bijeenkomst op zaterdag 20 mei 2023 met vertegenwoordigers van verschillende organisaties en instanties die vooroverleg hadden gevoerd met het staatshoofd. Uit dit vooroverleg bleek volgens het staatshoofd de noodzaak om de nationale dialoog te institutionaliseren. Dit staat vermeld in een persbericht van de CDS, waar er momenteel hard wordt gewerkt aan crisiscommunicatie.
Het regeerbeleid wordt centraal aangestuurd door VHP-topper en staatsraadvoorzitter Urmila Ramlagansing. Laten we hopen dat het maatschappelijk middenveld toch wat inbrengen kan hebben via een monitoringsteam. Het is uiterst respectloos tegenover alle organisaties en individuen die hebben deelgenomen aan de pre-dialoog, aangezien de geïnstitutionaliseerde nationale dialoog nooit is gerealiseerd en ook niet zal worden.
De regering wordt herhaaldelijk bekritiseerd vanwege haar slechte communicatie. Naast de vele oppervlakkige berichten van de CDS, wordt de media, als de vierde macht, gedwongen om op enerverende wijze informatie te verkrijgen van regeringsfunctionarissen. Het lijkt een chronische traditie te zijn geworden om weinig openheid van zaken te geven. Er is geen “zichtbare” regeringswoordvoerder, hoewel er beweringen zijn dat sommigen zijn getraind door Angela van der Kooye. Deze zwakke communicatie is niet beperkt tot de regering, maar manifesteert zich ook in alle lagen van de overheid. Dit heeft mede geresulteerd in talloze acties en stakingen, die als paddenstoelen uit de grond schoten. Veiligheids- en gezondheidsbonden roeren zich al maanden. Het personeel van de SBB moest via werkstakingen zelfs de ondertekening van een CAO afdwingen. Hardwerkende brandweerambtenaren, vooral in deze tijd van dagelijkse gras- en bosbranden, hebben persoonlijke uitrusting moeten afdwingen via acties. Ze verrichten hun werk met versleten veiligheidsschoenen en beperkte uitrusting. De bond is ook niet blij, omdat de uitbetaling van verschillende toelagen over de maand oktober is uitgebleven.
De algemeen artsen aangesloten bij de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) gaan vanaf vrijdag 3 november in actie. Ze zullen alleen spoedgevallen behandelen. Dit drastisch besluit is genomen door de sectie van huisartsen aangesloten bij de VMS om achterstallige betalingen door het Staatsziekenfonds (SZF) af te dwingen. Het lijkt een terugkerend probleem te zijn dat het SZF niet alleen artsen, maar ook apotheken niet tijdig uitbetaalt. De Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) is al enkele dagen in actie. Ze draaien geen middagpoli’s en ook geen weekenddiensten. In een tijd waarin de nationale gezondheidszorg al moeizaam draait, is het van cruciaal belang dat de basiszorg behouden blijft. De VRA verwijt minister Amar Ramadhin van gebrekkige communicatie. De bewindsman heeft niet gereageerd op de organisatie na een clustervergadering van ministers om de problematiek op te lossen.
Later zullen ook de lidbonden van C-47, COL en de veiligheids- en gezondheidsbonden samenkomen om een strategie te bepalen voor het uiten van hun ongenoegen over de recent ingevoerde btw-verhogingen. Volgens de organisaties zijn deze verhogingen op autoritaire wijze doorgedrukt. In deze turbulente tijden is diplomatie van groot belang om problemen op te lossen. Het vertonen van machtsvertoon en autoritair optreden zal de chaos alleen maar vergroten. We wensen het kabinet Santokhi/Brunswijk een herziening van het beleid, transparantere communicatie en groter inzicht toe.